U fokusu

Još jedan korak naprijed

Zaštita LGBT zajednice od diskriminacije na radnom mjestu

Zaštita LGBT zajednice od diskriminacije na radnom mjestu

Komisija za jednakost mogućnosti zapošljavanja (EEOC) nedavno je presudila da Title VII. Zakona o civilnim pravima štiti LGBT zajednicu od diskriminacije na radnom mjestu. S tri glasa za i dva protiv, EEOC je odlučio da stavka prema kojoj poslodavci/ke ne smiju diskriminirati zaposlenike/ice na temelju spola također zabranjuje diskriminaciju na temelju seksualne orijentacije.

“Diskriminacija na temelju seksualne orijentacije je također orijentacija na temelju spola jer je vezana uz diskriminaciju na temelju spola”, navodi se u mišljenju. “Zaposlenik/ica koji/a se poziva na diskriminaciju na temelju seksualne orijentacije tvrdi da je njihov/a poslodavac/ka uzeo/la njihov spol u obzir tretirajući ih drugačije zbog asocijacije s osobom istog spola”.

Ova je odluka nastala kao rezultat žalbe upućene od strane Anthonyja Foxxa, kontrolora leta s Floride, koji je smatrao da nije dobio promaknuće zbog svoje seksualne orijentacije. Nakon istrage, EEOC je zaključio da je Foxx diskriminiran jer je gej.

EEOC-ova presuda o diskriminaciji na temelju seksualne orijentacije odnosi se na savezne zaposlenike/ice koji tuže državu, kao i na radničku diskriminaciju u privatnom sektoru. Ova bi presuda mogla biti veliki korak u zaštiti LGBT prava na radnom mjestu jer predstavlja bitnu stavku u stvaranju sigurnog radnog mjesta za LGBT zajednicu.

Mnogi su pretpostavili da je nakon presude o bračnoj jednakosti borba za LGBT prava došla do kraja, no jasno je da je ostalo još jako puno posla kako bi LGBT građani i građanke zaista postali/e punopravni/e članovi i članice društva, a ovaj zakon predstavlja jedan korak naprijed.