U fokusu

Peticija za prepoznavanje ženskih doprinosa

Škole za djevojke u Velikoj Britaniji žele više žena u školskom kurikulumu

Škole za djevojke u Velikoj Britaniji žele više žena u školskom kurikulumu

Skupina najboljih škola za djevojke u Velikoj Britaniji pokrenula je kampanju kako bi omogućila da se važne žene u povijesti, znanosti i umjetnosti uključe u školski kurikulum kao protuteža kurikulumu u kojem uglavnom vladaju samo muškarci.

Na problem je upozorila sedamnaestogodišnja učenica Jessy McCabe, koja je pokrenula peticiju za više skladateljica u kurikulumu glazbenog odgoja, nakon što je shvatila da od 63 skladatelja u kurikulumu za polaganje ispita na A-razini nema niti jedne žene. Peticiju je pokrenula nakon što je kontaktirala ispitni odbor Edexcel koji joj je odgovorio da je “svega nekoliko žena istaknuto u zapadnoj tradiciji”.

Voditelji/ce škole objavit će listu žena za koje žele da ih se uvrsti u program za buduće ispite, uključujući dvostruku dobitnicu Nobelove nagrade Marie Curie, slikaricu Fridu Kahlo i umjetnicu Tracy Emin.

Helen Fraser, glavna direktorica The Girls’ School Day Trusta, skupine neovisnih škola, rekla je kako postoji prava prilika da se u obrazovanju izjednače prilike za žene i muškarce i da se prepozna uloga ženskih postignuća u različitim područjima. “Žene su isključene, ne namjerno, ali bez razmišljanja”, rekla je Fraser u izjavi.

U odgovoru na kampanju, nekoliko je ispitnih odbora poručilo kako će razmisliti o promjeni silabusa za iduću godinu, kojeg je potrebno nadopuniti kako bi ispiti biti zahtjevniji. Edexcel je naveo kako je potrebno poticati proučavanje šireg kruga skladatelja/ica i umjetnika/ica te da će razmisliti kako najbolje prikazati velike skladatelje i skladateljice u programu glazbenog obrazovanja za 2016. godinu.