U fokusu

Kampanja povodom početka školske godine i građanskog odgoja

‘Što naučiš kao dijete, to radiš kad odrasteš’

‘Što naučiš kao dijete, to radiš kad odrasteš’

“Produbljenje demokratskih deficita pokazuje da su zakazali svi agensi socijalizacije koji su mogli zakazati – škola, obitelj, mediji i političke elite i organizacije”, istaknula je dr. Vlasta Ilišin iz Instituta za društvena istraživanja na konferenciji za medije GOOD inicijative, održanoj u GONG-u 7. rujna povodom prvog dana škole i predstavljanja kampanje “Naučimo biti veliki”. Kampanju pokreće GOOD inicijativa (koja okuplja relevantne organizacije civilnog društva) uz potporu Mreže fondacija Otvoreno društvo.

Ovo je nastavak kampanje za sustavno i kvalitetno uvođenje građanskog odgoja i obrazovanja u škole koju GOOD inicijativa provodi već nekoliko godina. Prema odluci Ministarstva obrazovanja, znanosti i sporta, od prošle školske godine GOO se provodi međupredmetno, bez uvođenja novih tema, ali je i eksperimentalno proveden kao zasebni predmet u 8. razredu u 30-ak osnovnih škola. Osnovni cilj kampanje je informirati i potaknuti uključivanje svih aktera (učitelja/ica i nastavnika/ica, stručnih suradnika/ica, učenika/ica i roditelja) u javnu raspravu, s obzirom da je “škola ono mjesto koje omogućava društvenu intervenciju koja je prema spomenutim rezultatima istraživanja doista neophodna”, kako su naglasili/e. govornici/e.

Dr. Ilišin je nadalje predstavila preliminarne rezultate dvaju velikih istraživanja koja su provedena ove godine. U prvom su ispitivani stavovi (odraslih) građana o njihovim pravima i sudjelovanju u političkom životu, a drugo se bavilo ispitivanjem srednjoškolaca/ki (maturanata/ica) o građanskim kompetencijama. Rezultati pokazuju kako u Hrvatskoj od 90-ih raste demokratski deficit, odnosno istraživanja pokazuju polovično i slabo razumijevanje demokratskih načela, pravila i procedura, tendenciju ka padu prihvaćanja liberalno-demokratskih vrijednosti, kao i porast prihvaćanja autoritarnih sustava. Također, govorila je o zabrinjavajućim rezultatima preliminarnih istraživanja političke pismenosti maturanata, koji se gotovo isključivo informiraju iz nepouzdanih izvora – s društvenih mreža i od svojih vršnjaka. Kampanja poziva na korištenje svih postojećih rezultata istraživanja u provedbi kurikuralne reforme.

Tin Puljić, prošlogodišnji maturant i član pobjedničkog tima svjetskog debatnog natjecanja, iz učeničke je perspektive naveo argumente zašto je potreban kvalitetan GOO u školskim programima. Smatra da je posebno problematično što “iz škole izlaze ljudi koji uglavnom ne znaju koja je vrijednost građanske aktivnosti, ne znaju koja je njihova uloga u kreiranju društva i uopće se ne osjećaju pozvanim to učiniti”. Ulogu škole vidi u stjecanju znanja i vještina koja će omogućiti da učenici postanu građani koji odlučuju na osnovi znanja i razumijevanja društvenih procesa. Kao konkretan primjer prisutnog neznanja naveo je odgovor na maturi iz (izbornog) predmeta Politika i gospodarstvo, prema kojemu je velika većina učenika smatrala da je Republika Hrvatska policijska država jer ima policiju.

“Ne može se očekivati da se demokratska načela pojavljuju niotkud, ona se prenose… a uloga škole je ne samo ljudima prižiti znanje bitno za osobni probitak, već ih naučiti životu u zajednici”, rekao je Tin.

Emina Bužinkić je naglasila kako se GOOD inicijativa zalaže da se u kurikuralnoj reformi, koja je upravo u tijeku, stavi naglasak na demokratsko upravljanje školama, ali i demokratske procese unutar institucionalnih i političkih aktera, kao što su Agencija za odgoj i obrazovanje i Ministarstvo obrazovanja, znanosti i sporta. Upravo su s radom počele stručne radne skupine za kurikulume područja i međupredmetnih tema, među kojima je i građansko obrazovanje, te za kurikulume predmeta među kojima je i Politika i gospodarstvo, stoga su sudionici/e rekli/e kako se nadaju da će se time značajno unaprijediti poučavanje o ljudskim pravima, demokratskom građanstvu i održivom razvoju.

“Zahtijevamo da se objave rezultati međupredmetne i predmetne provedbe građanskog odgoja i obrazovanja u razredima, te jasna analiza prednosti jednoga i drugoga. Zagovaramo uvođenje predmeta građanskog odgoja i obazovanja u škole, ali ova kampanja će se dodatno fokusirati i na praćenje rada cijelokupnog obrazovnog sustava“, rekla je Emina Bužinkić.

Na kraju su predstavljene aktivnosti kampanje te je prikazano šest promotivnih video spotova koji kroz šest ključnih dimenzija građanskog odgoja i obrazovanja (društvena, ljudsko-pravna, politička, gospodarska, ekološka i interkultutalna) prikazuju neke od ključnih društvenih problema koji ukazuju na potrebu za konačnom društvenom intervencijom kroz sustav obrazovanja. Pripremljeni su i informativni paketi, plakati i leci za škole, a pokrenuta je i internetska stranica kampanje. Pozivaju zainteresirane građane i građanke da se pridruže kampanji na ovoj stranici ili na Facebook stranici. Osim ovih namijenjenih široj javnosti, GOOD inicijativa planira tijekom ove i sljedeće godine provesti niz aktivnosti koje uključuju organiziranje okruglih stolova, konferencija te sastanaka s različitim dionicima kako bi ih informirali o važnosti kvalitetnog uvođenja građanskog odgoja u škole.

Slogan kampanje “Što naučiš kao dijete, to radiš kad odrasteš” dodatno je objasnio Tin Puljić zaključivši: “Ako ne obrazujemo djecu, nećemo obrazovati ni buduće roditelje niti profesore/ice – kadar koji će ponovno graditi ovo društvo i kretati u novi ciklus. Naše političke elite moraju stati i razmisliti i svoj politički kapital utrošiti u to da nešto zaista promjene“.