U fokusu

Izvješće Equality Nowa

Dug put do rodne ravnopravnosti

Dug put do rodne ravnopravnosti

Od Indije gdje je silovanje u braku legalno do Rusije gdje žene ne mogu raditi 456 različita posla, brojne su zemlje koje nisu uspjele održati obećanje da će ukloniti zakone koji diskriminiraju žene, navode iz skupine za ljudska prava, Equality Now.

Skupina je pozvala sve vlade da provjere zakone u svojim zemljama, nakon što su objavili izvještaj koji upozorava na diskriminatorne zakone diljem svijeta, u područjima poput poslušnosti žene suprugu, poligamije, nasljednih prava i ubojstava iz časti. “Željeli smo pokazati kako se žene tretira kao djecu, kao posjed bez svijesti, kako ih se gura u stereotipne uloge i kako se te uloge ozakonjuju”, rekla je Jacqui Hunt, direktorica londonskog ogranka Equality Nowa.

Izvještaj se podudara s 20. obljetnicom Pekinške platforme iz 1995. godine, kada se 189 vlada obavezalo na “povlačenje svih zakona koji diskriminiraju ljude na temelju spola”.

“Vrijeme je da podsjetimo vlade na dano obećanje”, rekla je Hunt. “Prvi korak prema osiguravanju rodne ravnopravnosti jest osigurati snažan legalni okvir. Ako vlada diskriminira preko zakona, jasno pokazuje nepoštovanje prema ženama i djevojčicama”.

Odabrane zemlje uključuju Libanon, u kojem silovatelj neće biti kažnjen ako oženi svoju žrtvu, kao i Iran, u kojem žensko svjedočenje vrijedi manje od svjedočenja muškarca. U Rusiji je ženama onemogućen dug popis različitih poslova, poput vozačice vlaka, vatrogaskinje i pomorkinje. Mnoge zemlje, uključujući Demokratsku republiku Kongo i Nikaragvu, imaju zakone prema kojima je muškarac glava kućanstva i žena ga mora slijediti gdje god on odluči živjeti.

Ipak, određeni napredak je ipak postignut, pa je tako više od polovice zakona označenih u prijašnjem izvještaju Equality Nowa sada izbačeno ili promijenjeno.

Costa Rica, Etiopija, Gvatemala, Peru i Urugvaj su poništili zakone kojima se silovatelju omogućavalo da oženi svoju žrtvu i tako izbjegne kaznu. Malazija i Tonga su silovanje u braku učinili kaznenim djelom, Kuvajt je omogućio ženama pravo glasa, Bahami pravo nasljeđivanja, a Alžir je odbacio zakone o pokoravanju žene suprugu.

Iako se neki diskriminatorni zakoni ne provode, i dalje je vrlo važno u potpunosti ih izbaciti, rekla je Hunt. “Sama činjenica da postoje na papiru odašilje poruku da su žene manje vrijedne i da se protiv njih može diskriminirati. A takva poruka je još jedna prepreka potpunoj ravnopravnosti”.