U fokusu

nasilje nije ljubav

Djevojčica završila na šivanju u bolnici jer ju je vršnjak udario, medicinski radnik je tješio: ‘Sigurno mu se sviđaš’

Djevojčica završila na šivanju u bolnici jer ju je vršnjak udario, medicinski radnik je tješio: ‘Sigurno mu se sviđaš’

Facebook

Četverogodišnja djevojčica je završila u bolnicu u Columbusu, u saveznoj američkoj državi Ohio, nakon što ju je vršnjak udario u lice u vrtiću. Dobila je šavove na licu, no ono što je privuklo pažnju javnosti jest pristup medicinskog osoblja ozljedi, odnosno majčina reakcija nakon toga. 

Naime, nakon što je djevojčica došla na portu, zaposlenik bolnice joj je pokušao objasniti situaciju riječima: ‘Sigurno te je udario jer mu se sviđaš’.

Majka četverogodišnjakinje je oštro reagirala i napisala komentar na Facebooku koji je postao viralan.

“Čim sam čula, znala sam da ovdje sve počinje. Ta izjava je začetak ideje da povrijediti nekoga znači pokazati afekciju i to određuje ton što su prihvatljiva ponašanja dalje u životu. Moja četverogodišnjakinja zna da je nismo učili da tako pokaže nekome da joj se sviđa”, napisala je majka na društvenoj mreži.

Također je istaknula kako malenoj u situaciji u kojoj je povrijeđena i nalazi se na nepoznatom mjestu trebaju riječi utjehe, a ne zbunjivanje prezentirajući joj nasilje kao ljubav.

“Ne, neću dozvoliti da ta poruka prođe. Neću dopustiti da bude glasnija od onoga kako smo je mi učili da pokazuje simpatiju. Vrijeme je da preuzmemo odgovornost za poruke koje kao društvo prenosimo djeci. Ne govori mojoj četverogodišnjakinji da su joj šavovi na licu jer se sviđa nekom dječaku. Ne!”, poručila je ogorčena majka.

Iz bolnice su priopćili kako vjeruju da zaposlenik nije imao zlobne namjere te da izgovoreno ne ocrtava mišljenje njihove institucije. Također su dodali kako su ovaj slučaj doživjeli jako ozbiljno te da su poduzeli mjere kako se ovakve situacije ne bi ponavljale.

Ovim postom majka je u fokus javnosti stavila jako bitnu temu usvajanja ponašanja, odnosno nametnutih rodnih uloga. 

Rodne uloge su zbroj svih karakteristika, načina ponašanja, obaveza i očekivanja koja se pripisuju pojedinom rodu. Rodne uloge usko su povezane i sa stereotipima koji su često u funkciji reproduktivnih uloga muškarca i žene. Neki stereotipi se aktiviraju odmah nakon što se dijete rodi. Često je prvo pitanje roditeljima da li je novorođenče curica ili dečko. Ovisno o odgovoru kupuju se ili roza ili plave pidžamice, autići ili lutkice, fakultet strojarstva ili ‘babysitting’ u Londonu. Ovisno o tome da li je dijete rođeno s vaginom ili s penisom (ili s oba organa), a to, zapravo, određuje vrlo malo razlika, svatko od nas dobiva i punu vreću različitih uniformi s jasno ispisanim znakovima: samo za žene/samo za muškarce. Te uniforme predstavljaju naše rodne uloge, pojašnjava se na stranicama SeZaM-a. 

Dakle, dječaci su socijalizirani da potiskuju osjećaje bola i da ne plaču. Oni su kompetitivni i sigurni u sebe, ne libe se pokazati svoju snagu i nadmoć.

S druge strane, djevojčice se odgaja da budu nježne i da se međusobno pomažu i surađuju. Odgajane su da skrbe o drugima i sebe stavljaju na drugo mjesto – kako u obitelji, tako i u cijelom društvu. 

I kada roditelji odgajaju djecu da im od malih nogu objašnjavaju da ‘tko se tuče, taj se voli’ je normalan izraz afekcije uzrokuju kod djevojčica kodiranje tog ponašanja i osjećaja kao da je nasilje jednako ljubav, a prihvaćanje nasilja podrazumijeva normu. S druge strane, dječacima se daje do znanja da je u redu udariti žensku osobu jer je ipak na neki način voliš. Djeca takve obrasce usvajaju i kasnije ih samo reproduciraju kao odrasle osobe.