U fokusu

Žene i sport

Prva žena u Afganistanu koja je sudjelovala u maratonu u vlastitoj zemlji

Prva žena u Afganistanu koja je sudjelovala u maratonu u vlastitoj zemlji

Ovog je mjeseca u Afganistanu održan međunarodni maraton – prvi ikada održan u zemlji. Među trkačima, našlo se i nekoliko hrabrih žena, utirući tako put za druge žene i djevojke. Maraton je održan u provinciji Bamyan u središnjem Afganistanu, a na njemu je sudjelovalo više od 60 amaterskih i profesionalnih trkača/ica, uključujući ljude iz SAD-a i Kanade, kao i Afganistance/ke.

Iako je u kraćoj utrci od 10 kilometara sudjelovalo desetak lokalnih učenica, samo je jedna žena iz Afganistana dovršila kompletni maraton. Dvadesetpetogodišnja Zainab podijelila je svoje iskustvo trčanja maratona i prepreke s kojima se pritom morala suočiti. “Ženama nije lako napustiti kuću samostalno, a kamoli trčati vani”, rekla je Zainab, priznajući da je bila metom uličnog zlostavljanja tijekom godine u kojoj je trenirala za maraton.

“Djeca su bacala kamenje na nas, ljudi su dovikivali riječi poput ‘prostitutka’, pitali me zašto nisam ostala kod kuće”. No, Zainab inzistira kako je to nije pokolebalo u naumu te se nada da će ohrabriti više mladih djevojaka da počnu trčati.

Afganistanke su sudjelovale u maratonima u drugim država prije toga, no ovo je bio prvi put da je žena sudjelovala u maratonu u svojoj zemlji. Organizatori se nadaju da će programi poput ovoga prikazati Afganistan u drugom svjetlu u medijima. Zainab se slaže: “Mislim da ću malo, pomalo donijeti promjenu”.