U fokusu

Kreće put šesti

Stipe Petrina i Iris Ukić Kotarac prvi se upisuju na Stup srama

Stipe Petrina i Iris Ukić Kotarac prvi se upisuju na Stup srama

Facebook

Nakon što smo ove subote proglasile pobjednika petog Stupa srama, na kojemu je najseksističkijom izjavom političara i političarki u Republici Hrvatskoj proglašena ona Siniše Varge – “Volimo kada su sestre u pripijenom” – iz veljače 2015. godine, započele smo novi izborni ciklus.

Na prvog kandidata ili kandidatkinju koju ćemo upisati na Stup srama nismo dugo morale čekati. 

Novinarka Davorka Blažević na portalu tris.com.hr opisuje sljedećim riječima:

“Stipe Petrina (61), primoštenski načelnik u trećem mandatu, zasićen lokalnom politikom u kojoj je postigao svoj maksimum, ambiciozno je zacrtao postati dio nacionalnog parlamenta, pa koliko košta da košta. Nema te cijene koju Petrina na tom putu nije spreman platiti. Pa i obrazom. U rekordno kratkom vremenu radikalno je promijenio mišljenje o svojim koalicijskim partnerima i pragmatično im se priklonio pred parlamentarne izbore. Pružio je ruku Boži Petrovu i s njegovim Mostom ušao u deal ne bi li dobio mandat u 9. izbornoj jedinici.”

Stipe Petrina zamislio je, naime, da će mu splitski bend Dječaci pomoći u osvajanju tog mandata. No, kako prenosi Telegram, Dječaci su priopćenjem otkazali koncert koji je već bio najavljen i na web stranicama Stipe Petrine, kazavši kako su naivno uvučeni u predizbornu kampanju Mosta. O liku(ovima) i djelu Dječaka također bi se moglo štošta reći, nepobitno je, no seksizam jednih sasvim sigurno ne opravdava seksizam drugih.

Stipe Petrina njihove iskaze negira, a kako drugačije nekome objasniti da se ponio kukavički, nečasno i nemoralno, nego da ih nazovete djevojčicama

Zna se, u našoj tradiciji i u duhu našeg jezika, nepouzdanost, prevrtljivost i lažljivost ne može označavati ništa doli žena. No, i to ima svoje ime – seksizam.

{slika}

Iako je takvo što teško procjenjivati, lako je moguće da je još gori komentar imala, kako piše Jutarnji list, bliska suradnica i sedma na Nezavisnoj listi Stipe Petrine, Iris Ukić Kotarac, koja je na svojem Facebook profilu objavila sljedeće:

“Žao mi je što su Dječaci ispali djevojčice. Malo je ljudi s mudima. Muškarci ih dobiju rođenjem, ali ih većina izgubi tijekom života. Ne bih ovako reagirala da nismo potpisali ugovor i da nismo dogovorili sve pojedinosti, od troškova hrane i pića do svega ostalo što prati koncert za iznos od 20 tisuća kuna. Možda to nije neka suma, možda su se prodali, al’ možda su ipak pi*** .”

Također je objavila ugovor iz kojeg je vidljivo da splitska ‘Glazbena unija’ organizira nastup Dječaka u sklopu predizbornog skupa Stipe Petrine i Mosta nezavisnih lista, kao i potvrdu da je Glazbenoj udruzi već isplaćeno 50 posto dogovorenog iznosa, navodi se na stranicama Jutarnjeg lista.