Vijesti

08.12.2015. 13:11:37 - Libela

#IStandWithPP

Planned Parenthood dobio još jednu bitku

Planned Parenthood ima i više nego dovoljno iskustva kako s retoričkim, tako i s nasilnim protivljenjem svom radu, no ono što je podiglo najviše prašine jesu izmanipulirani videi koje je u srpnju ove godine objavila anti-choice organizacija Center for Medical Progress. To je nanijelo veliku štetu Planned Parenthoodu, ključnoj organizaciji u Americi koja brine o reproduktivnom zdravlju žena, no s vremenom su optužbe odbačene, a nedavno se dogodio još jedan pozitivan pomak. U petak je Vrhovni sud zatražio od Davida Daleidena, ključne osobe koja stoji iza spomenutih videa, da dostavi informacije o svojoj organizaciji koje bi mogle diskreditirati njihov rad kao pristran i manipulativan.

Daleiden se trenutno nalazi u procesu sudske tužbe pokrenute od strane National Abortion Federation, koja ga tuži na temelju tvrdnje da je njegov tim dobio pristup sastancima Planned Parenthooda lažno se predstavljajući kao članovi/ice osoblja. Nakon što je okružni sudac u Kaliforniji zatražio od Daleidena da otkrije identitet podržavatelja/ica i donatora/ica njegove organizacije temeljem navedene tužbe, anti-choice aktivist James Bopp Jr. podnio je zahtjev za blokiranjem te odluke, pozivajući se na pravo asocijacije i pravo na građansko novinarstvo temeljem Prvog amandmana.

Međutim, u petak je sudac Anthony Kennedy odbacio te tvrdnje i odbio prihvatiti zahtjev. Iako se Center for Medical Progress opisuje kao "skupina građanskih novinara/ki posvećenih praćenju i izvještavanju o medicinskoj etici i napretku", njihovi pokušaji da se brane pozivanjem na Prvi amandman nisu legitimni zbog javno poznate povijesti jasnog protivljenja pobačaju. Daleiden je već ranije surađivao s konzervativnim pojedincima koji su proglašeni krivima za slično stvaranje lažnih videa, kao i s drugim poznatim anti-choice zagovornicima.

Ova je odluka Vrhovnog suda ohrabrujuća ne samo za Planned Parenthood, već i za nadu da neopravdani napadi od strane jedne anti-choice skupine ne mogu i neće biti priznati na sudu.

Tagovi: abortus, amerika, anti-choice, i stand with planned parenthood, planiranje obitelji, planned parenthood, pobačaj, pravo na pobačaj, pro-choice, reproduktivna i seksualna prava i zdravlje, reproduktivna prava

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM