U fokusu

Uporni otpor rodnoj ravnopravnosti

Australska srednja škola s feminističkim predmetom uspoređena s Ku Klux Klanom

Australska srednja škola s feminističkim predmetom uspoređena s Ku Klux Klanom

Facebook

Srednja škola Fitzroy u Melburnu nedavno je postala prva srednja škola koja je uvela službeni predmet koji će se baviti rodnom nejednakošću i učiti učenike i učenice o različitim temama vezanima uz seksizam. Predmet, nazvan “Fightback: Addressing Everyday Sexism in Australian Schools“, sastoji se od 30 predavanja koja će se baviti temama poput medijskih reprezentacija roda, statističkih razlika u rodnom jazu u plaćama i vezi između rodne jednakosti i obiteljskog nasilja. Ideja o uvođenju takvog predmeta došla je od skupine učenika/ica, okupljenih oko grupe The Fitzroy Feminist Collective, i njihove nastavnice Briony O’Keeffe, kojima je bilo dosta rodne diskriminacije unutar njihove škole.

O’Keeffe se nada kako će ovaj predmet ohrabriti mlade ljude da kritički razmišljaju o seksističkom ponašanju u kojem možda i sami/e nesvjesno sudjeluju ili mu svjedoče na svakodnevnoj razini.

Međutim, ističe i veliku količinu kritike koju je škola dobila zbog uključivanja novog predmeta u kurikulum. Navodi kako su mnoge grupe na internetu pretpostavile kako će predmet “promovirati mizandriju” te da ih je nekoliko “web stranica za muška prava” usporedilo s Ku Klux Klanom.

Očigledno je da se ljudi koji napadaju inicijativu na ovaj način nisu ni informirali o tome čime će se predmet zapravo baviti jer bi inače znali kako je jedna od tema i način na koji muškarci pate zbog seksizma, kao i brojne druge forme diskriminacije koju jednako doživljavaju i muškarci i žene.