U fokusu

A što ćemo s tekstovima?

Hasanbegović: ‘Nikada nisam bio apologet ustaškog režima’

Hasanbegović: ‘Nikada nisam bio apologet ustaškog režima’

Novosti su jučer objavile kako je ministar kulture Zlatko Hasanbegović u časopisu ‘Nezavisna Država Hrvatska’ nedvosmisleno veličao ustaški pokret i zazivao Hrvatsku do Drine, slikao se pritom s Mladenom SchwartzomVelimirom Bujancem i zetom Ante Pavelića, a na jednoj je fotografiji pozirao i s ustaškom kapom na glavi.

Navedenu je fotografiju na kojoj pozira s ustaškom kapom ministar nazvao ‘podmetanjima i provokacijama’, nakon čega su Novosti objavile članak u kojem Hasanbegović u tekstu za časopis Nezavisna Država Hrvatska hvali ‘ustaške heroje’. Hasanbegović je također izrazio sumnju u autentičnost fotografija, navodeći kako su intervencije na fotografiji vidljive i laicima, no N1 je ranije danas potvrdio autentičnost fotografija koje se mogu pronaći u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici. 

Ministar Hasanbegović obratio se danas javnosti i rekao:

“Nikada nisam ni na koji način bio apologet bilo kojega zločinačkoga režima bez obzira je li to ustaški ili komunistički režim. Jasno sam isticao u svojim radovima da su ustaški zočini – najveće moralno posrnuće hrvatskoga naroda čija sjena i zloduh još do danas nažalost stoji nad hrvatskim narodom”.

“Protivnik sam svakog totalitarizma i komunističkog i fašističkog (…) to je moje ljudsko, političko, moralno i ako hoćete znanstveno stajalište”, rekao je Hasanbegović.

“Koristiti selektivno potpuno periferne izjave izvađene iz konteksta i mog mladenačkog i studentskog razdoblja predstavlja manipulaciju”, dodao je.

“Kao znanstvenik i povjesničar afirmirao sam se u javnom životu, moji radovi su prošli znanstvenu verifikaciju najvećih historiografskih autoriteta”, kaže aktualni ministar.

“Moje ministarsko djelovanje treba se suditi prema mom radu, a ne manipulacijama činjenica iz prošlosti  (…) savjest mi je čista u ljudskom, moralnom i političkom smislu”, kaže ministar.

Podsjećamo da su Novosti jučer objavile kako tekst naslovljen ‘Mi ne zaboravljamo’, a koji je izvorno objavljen u časopisu NDH 1996. godine, potpisuje aktualni ministar kulture. Hasanbegovićevo ime nalazi se u impresumu mjesečnika NDH, a potpisan je i kao autor nekoliko članaka. Presnosimo vam objavljene fragmente o svečanom otvaranju džamije u Zagrebu:

Tisuće mrtvih, ranjenih i osakaćenih, srušeni gradovi, mostovi i bogomolje, mržnja i užas, te svekoliki poremećaj stoljećima izgradjivanog i bogomdanog katoličko-muslimanskog prožimanja i snošljivosti, današnja je slika naše sirotice i krasotice Bosne ponosne i kršne Hercegovine, živih svjedoka pokušaja diobe nečega što se podieliti ne može.

Ta i takova apokaliptičan stvarnost konačni je rezultat diabolične politike onoga i onih koji u svome bezkrajnome cinizmu rekoše da su baštinici i Starčevićeve političke, narodne i državno-pravne misli, onih koji u svojoj paklenoj nakani nisu prezali ni od zlorabljenja časnih simbola i imena ustaških heroja čije se mučeničke i šehidske kosti sada prevrću u zemlji od jada i stida što im nanesoše, pedeset godina kasnije, njihovi tobožnji sljedbenici.

Upravo zbog tih istinskih heroja, mučenika i šehida, koji svoje živote položiše na oltar domovine od Bleiburških poljana pa do Foče i Fazlagića kule, dužnost je svih nas, njihovih štovatelja i sljedbenika, autentičnih hrvatski nacionalista i starčevićanaca poniženih, prevarenih i poraženih muslimana i katolika, skinuti krinke sa lica današnjih slavosrbskih opsjenara, licemjera i moralnih nakaza i pokazati put k izlazu, iz ovog mračnog tunela, prema pomirbi, slozi i vjerskoj toleranciji, a istinski slobodnoj i ujedinjenoj Domovini od Mure, Drave i Drine, pa do Jadranskog mora.

{slika}

Novosti pišu kako je mjesečnik NDH izdavao zet ustaškog poglavnika Ante Pavelića i njegov nasljednik na čelu Hrvatskog oslobodilačkog pokreta, Srećko Pšeničnik.