Vijesti

16.02.2016. 17:14:22 - Hina/Libela

I ZA ŽENE I ZA MUŠKARCE

Predstavljen projekt o usklađivanju profesionalnog i obiteljskog života

(Foto: HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ)

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić predstavila je u utorak javnosti i saborskim zastupnicima projekt "Prema stvarnoj ravnopravnosti muškaraca i žena: Usklađivanje profesionalnog i obiteljskog života".

Cilj mu je uklanjanje rodnih stereotipa, nametnutih rodnih uloga o "muškim i ženskim" profesijama, usklađivanje privatnog i poslovnog života i za žene i za muškarce. Projektom se želi educirati poslodavce o važnosti senzibiliziranog pristupa prema majkama, te promovirati aktivnu ulogu očeva u formativnim godinama razvoja djeteta. 

U projektu vrijednom 437. 000 eura, EU sudjeluje s 350.000 eura, započeo je 1. siječnja ove godine, a trajat će dvije godine. 

Pravobraniteljica će ga provoditi s Hrvatskim narodnim kazalištem u Splitu i Udrugom Riječi/Prave/Predstave koji će pripremiti predstave o rodnim stereotipima, a koje će izvesti u dalmatinskim županijama, te u kontinentalnoj Hrvatskoj. 

Javni sektor, lokalna zajednica i učenici završnih razreda srednjih škola, 'subjekti' su za projektne aktivnosti. U posebnom su fokusu učenici završnih razreda srednjih škola, interaktivnim predstavama nastojat će ih se motivirati da preispitaju vlastite percepcije kućanskih poslova i usvoje normu da su oba spola jednako odgovorna za kućanski rad.

Stvarne ravnopravnosti, naglasila je pravobraniteljica Višnja Ljubičić, neće biti dok su obveze vezane uz kućanske poslove, briga o djeci, starijim članovima obitelji, isključivo u odgovornosti žene i smataju se njenom prirodnom ulogom.

Tagovi: kućanski rad, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, rodna podjela rada, rodne uloge, skrb za djecu, višnja ljubičić

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM