U fokusu

To je život. To je seksizam.

Žene, cvijeće i drveće

Žene, cvijeće i drveće

Hina/Libela

Na Facebook stranici Zagrebačke panorame objavljen je ranije danas video u kojemu gradonačelnik Zagreba Milan Bandić žene (opet) uspoređuje s drvećem.

“Drvo je kao najljepša dama. Morate mu pristupiti oprezno, s ljubavlju i brinuti o njemu stalno. Ako vas nema pored dame jedno ljeto, ona na jesen živi s drugim. Tako i pored drveta – ako nema jedno proljeće uz drvo, ono je gotovo. Jedino maslina od drveća je k’o majka, ona kad joj ne dođete deset godina isto rađa. A drveće ovo, nemojte mu doći jednu sezonu i kao sa ženom – nema je”, rekao je Bandić.

Sudeći prema komentaru koji je Bandić dao novinarima i novinarkama, a koji su se počeli smijati na njegove riječi, on je osjetio potrebu da pojasni što je točno mislio nakon što im je rekao ‘nemojte se smijati, to je tako’.

“Nisam ništa rekao loše o ženama. Govorim samo da se treba šaptat, nježan biti, održavat, plijevit i biti u simbiozi s tim. Znači živjet s tim. Živjet sa ženom i..sa muškarcem. To je život. To je jedna povratna sprega. To je ljubav. I bez te ljubavi nema lijepog drveta i nema lijepe dame”, rekao je Milan Bandić.

Svoj, kako ga je nazvao ‘miting’, završio je riječima ‘Znači svako drvo je jedna lijepa dama‘.

Drvo, čovjek i žena (a i vjeverica)

Zanimljivo je, međutim, primijetiti, da ovo nije prvi put da Milan Bandić javnosti prezentira svoju viziju botanike.

Kako je još 2012. pisao tportal, Bandić je prilikom predstavljanja aplikacije Zagrebačkih šuma izjavio:

“Drvu treba dati ljubavi kao i čovjeku, treba mu šaptati kao ženi”.

Tog puta zagrebački gradonačelnik podijelio je s javnošću i svoj, nažalost, još uvijek nedosanjani san. Milan Bandić tada je rekao kako je ‘njegov ideal da vjeverica sa Sljemena može doći do Save skačući s drveta na drvo’.

A odemo li još malo u prošlost dolazimo i do 2011. godine kada je povodom otvaranja Dana cvijeća u Zagrebu Bandić izjavio (a potom i završio na Libelinom stupu srama):

“Treba znati kako se cvijeće sadi i zalijeva, ali i kako se šapće cvijeću. To je kao sa ženama – morate biti nježni, puni romantike i dobre volje. I cvijeće se zna smijati”.

Čini se kako Milan Bandić već godinama uspješno seksizam prodaje u cvijetnom aranžmanu nečeg smiješnog, a moramo priznati  da se na ovakve usporedbe zaista jako teško ne nasmijati. Svejedno, nakon toga osvijestiti koliko je točno seksistička njegova izjava, a onda lako bude završiti rečenicu poput ove: E pa, on je stvarno…