U fokusu

na grčko-makedonskoj granici nalazi se oko 7.000 ljudi

Nekoliko stotina izbjeglica pokušalo probiti makedonsku granicu, policija uzvratila suzavcem

Nekoliko stotina izbjeglica pokušalo probiti makedonsku granicu, policija uzvratila suzavcem

Makedonska policija ispalila je suzavac na izbjeglice koji su u ponedjeljak pokušali nasilno ući u tu zemlju iz Grčke. Naime, više stotina izbjeglica probilo je ogradu, a policija je ispalila suzavac na gomilu koja je srušila metalnu barijeru tražeći prolaz u Makedoniju.

Broj migranata i izbjeglica blokiranih s grčke strane granice popeo na više od 7,000 osoba, priopćili su u ponedjeljak grčka policija i mediji, a Makedonija je navodno u zoru pustila njih tristotinjak. Tri stotine migranata i izbjeglica koji su uspjeli prijeći granicu uglavnom su iz Iraka ili Sirije, javila je agencija France presse.

Izbjeglički prihvatni centar Idomeni na grčkoj strani granice može primiti samo oko 2.000 ljudi, i to na kratki boravak. Centar je pod takvim pritiskom da mnogi moraju spavati na otvorenom, čekati satima da dobiju hranu i vodu te čekati u dugim redovima za sanitarni čvor, opisuje stanje njemačka agencija dpa.

U ponedjeljak je u Atenu došao trajekt s 1.800 novih izbjeglica. Po UNHCR-u, oko 3.000 ljudi dolazi na grčke otoke svaki dan.

Po izvješćima grčkih medija, trenutno je više od 25.000 izbjeglica širom zemlje, uključivo one u Idomeniju i one koji još čekaju na otocima.