U fokusu

za raspuštanje sabora i raspisivanje izbora

GONG: ‘Svaki pokušaj preslagivanja vladajuće većine samo će produljiti agoniju i politički kaos’

GONG: ‘Svaki pokušaj preslagivanja vladajuće većine samo će produljiti agoniju i politički kaos’

HINA/ Damir SENČAR

GONG od svih saborskih zastupnika i zastupnica traži preuzimanje političke odgovornosti činom samoraspuštanja Hrvatskog sabora već u ponedjeljak, a od Predsjednice Republike da izvanredne parlamentarne izbore raspiše najkasnije za 17. srpnja.

“Svaki pokušaj preslagivanja vladajuće većine samo će produljiti agoniju i politički kaos, a svi/e oni/e koji/e misle da se izbori mogu odgađati za jesen, moraju shvatiti da Hrvatska nema vremena za ljetovanje”, poručio je u današnjem priopćenju GONG. Stranke imaju odgovornost građanima u kratkoj kampanji predstaviti programe, ciljeve i proračunske projekcije i prepustiti im da na izborima daju političku ocjenu njihovog  dosadašnjeg djelovanja. Samoraspuštanje Sabora i raspisivanje izbora bez odgode GONG smatra najučinkovitijim i najpravednijim načinom rješavanja političke krize.

“Iako niti jednoj političkoj opciji ne odgovaraju izbori u tako kratkom roku, građani/ke više nemaju vremena čekati, a jučerašnjim izborom članova Ustavnog suda stekli su se institucionalni uvjeti za provedbu izbora”, napominje GONG, koji je svoj zahtjev iznio danas na konferenciji za medije. 

Izvanredne parlamentarne izbore GONG traži jer je aktualna vladajuća garnitura u posljednjih šest mjeseci dokazala da nije u stanju upravljati državom. Agoniju neupravljanja koja traje od siječnja obilježili su kaotični i jalovi procesi odlučivanja i kadroviranja. Od samog početka bilo je jasno da je riječ o političkom eksperimentu koji nije imao značajne šanse za uspjeh, što se vrlo brzo i pokazalo, a kulminiralo jučerašnjim uzajamnim ‘otkazima’ među nositeljima vlasti.

“Politička klasa je pokazala da nije dovoljno sposobna upravljati ovom političkom zajednicom. Ne znaju nadvladati krizu. U demokratskim sustavima izlazi iz ovakvih kriza se traže na izborima”, rekao je Berto Šalaj.

 “Trebamo si priznati, a posebno oni koje vode zemlju kao i opozicijske stranke, da ovo više ovako ne ide. Cijela Evropa govori o demokratskom nazadovanju Hrvatske, a građani čekaju rješavanje problema. I Milanović i Karamarko imaju najveću odgovornost, jer imaju dovoljan broj ruku za samoraspuštanje”, rekao je Dragan Zelić.

“HDZ nema politički legitimitet za sastavljanje nove parlamentarne većine u sadašnjem sazivu Sabora, a aktualna kompromitacija u odnosu prema MOL-u ostavlja dovoljno razloga da zaključimo da s HDZ-a nije skinuta stigma Ive Sanadera. Loptica sada treba biti vraćena biračima koji na izborima trebaju dati svoju ocjenu. Građani imaju pravo da se izjasne koga sada vide s kormilom u ruci”, poručila je Jelena Berković.