U fokusu

Istraživanje zaklade Resolution Foundation

Generacija Y bit će prva generacija koja će zaraditi manje od prethodnika/ica

Generacija Y bit će prva generacija koja će zaraditi manje od prethodnika/ica

Istraživanje zaklade Resolution Foundationa pokazalo je da su osobe koje pripadaju generaciji Y u svojim dvadesetima zaradile osam tisuća britanskih funta manje nego li radnici i radnice iz generacije X. Radi se o osobama koje su mlađe od 35 godina i pripadaju tzv. milenijskoj generaciji, rođenoj između 1980. i 2000. godine. 

Ako im plaće budu slijedile istu krivulju rasta kao plaće prethodne generacije, prosječna primanja radnika i radnica generacije Y tijekom njihova radna vijeka trebala bi biti 825 tisuća funta, čime bi imali manja primanja od generacije prije njih. Čak i ako bi plaće imale intenzivan napredak, primanja tijekom radnog vijeka bi se, prema izračunu zaklade, digla na 890 tisuća funta čime bi zaradili svega sedam posto više od prethodne generacije. No, to bi i dalje bio najmanji porast u odnosu na prethodnike/ice. 

Pripadnici i pripadnice tzv. milenijske generacije najbolje su obrazovana generacija do sada, no zbog recesije koja je započela 2008. godine, mnogi/e od njih su nezaposleni/e i nemaju dostatne uvijete da se osamostale. Ipak, prema istraživanju zaklade, recesija nije jedini uzrok nepovoljnog položaja generacije Y. Generacijski napredak u plaćama zaustavljen je i prije izbijanja krize.