U fokusu

Tek 13 posto učenika/ica informiralo se na biologiji

55% mladih o spolnom se odgoju informira na Internetu

55% mladih o spolnom se odgoju informira na Internetu

Rezultati istraživanja EduCentar portala pokazali su da se više od polovice mladih o spolnom odgoju informira na Internetu. Potaknuti žestokim raspravama o (ne)nužnosti uvođenja spolnog odgoja, EduCentar portal proveo je istraživanje na više od 560 ispitanika i ispitanica. Anketa je pokazala da više od polovice ispitanika/ica, 55 posto, važne informacije o spolnom odgoju traži surfajući po internetu.

“Vrlo često dobivene informacije od drugih, uključujući stručnjake, bile su nepotpune. Nedostajali bi vrlo važni podaci. Na internetu sam mogla pronaći argumente, činjenice i istraživanja, za potporu informacije. Od stručnjaka često ograničena informacija bi bila neargumentirana i očekivalo se puko prihvaćanje”, navela je jedna ispitanica.

“Poražavajuće, no istinito. U manjoj sredini sramota je pitati za zaštitu jer to znači da stupaš u spolni odnos prije braka (jao sramote!), i onda ‘guglaš’, pa kasnije dobivene informacije raspravljaš s isto toliko neupućenim prijateljima”, komentira jedan ispitanik, a drugi ističu kako je internet “najlakši izbor ako nemaš povjerenja u neku osobu”.

Osim na Internetu, ispitanici/ice se informiraju i putem tinejdžerskih časopisa jer neki profesori/ice nisu željeli/e odgovoriti na pitanja o spolnosti. Vršnjaci/kinje su bili/e izvor informacija o spolnom odgoju za 15 posto ispitanika/ica, dok se 10 posto savjetovalo s roditeljima. Dio ispitanika odgovorio je kako je saznanja o  spolnom odgoju dobio na redovnoj nastavi iz biologije. Učenici/e koji/e su o spolnom odgoju slušali/e na biologiji, njih 13 posto, ima pozitivne dojmove. Neki/e ističu da je ‘profesorica bila odličan predavač’ i da su na nastavnom satu dosta razgovarali o ovoj temi.

Tek 7 posto ispitanika/ica sudjelovalo je na predavanju u školi posvećenom isključivo toj temi, ali kažu da je to bilo u sklopu projekta i nije bilo korisno. Tek nekolicina ispitanika/ica imala je izvannastavnu edukaciju na kojoj su mogli postavljati pitanja vezana uz spolni odgoj.