U fokusu

Još jedna priča o nasrtaju na reproduktivna prava

Crkva i Predsjednica protiv žena

Crkva i Predsjednica protiv žena

Danas je u Kući ljudskih prava u Zagrebu održana medijska konferencija kao odgovor inicijative civilnog društva uoči nadolazećeg I. Hrvatskog kongresa forenzične ginekologije i perinatologije. Hrvatski kongres forenzičke ginekologije i perinatologije održava se pod visokim pokroviteljstvom kardinala Josipa Bozanića i predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović  te pokroviteljstva sisačkog biskupa mos. Vlade Košića i strukovnih udruga, Hrvatske liječničke komore i Hrvatske komore primalja. Već ovdje možemo vidjeti redoslijed važnosti koji pokrovitelji/ce imaju na ginekološkom skupu. Prvo biskupi, a onda svi ostali. Organizatori i suorganizatori skupa su zajednički javne zdravstvene ustanove, vjerski utemeljene organizacije i strukovne udruge među kojima su Hrvatsko katoličko sveučilište, Klinika za ginekologiju i porodništvo KB Sveti Duh, Akademija medicinskih znanosti Hrvatske, Specijalna bolnica za psihijatriju Sv. Ivan te Hrvatsko udruženje bolničkih liječnika.

Poznato je da se Katolička crkva sustavno bori protiv reproduktivnih prava žena stoga bilo kakvo povezivanje institucija Katoličke crkve s ginekologijom u okviru sustava javnog zdravstva predstavlja zvono za uzbunu, istaknule su sve govornice na današnjoj konferenciji – Jasenka Grujić, Bojana Genov, Marijana Bijelić, Dijana Ljubanović i  Branka Galić. “Predsjednica Republike umjesto da štiti ustavne vrednote i  prava pacijentica od svakog, pa i klerikalnog nasrtanja, staje ovim pokroviteljstvom na stranu crkvene hijerarhije koja ima ambicije kontrolirati spolnost i reprodukciju žena. Takvim svojim postupkom predsjednica i liječnici iz vlastitog oportunizma, zlorabeći vlastiti položaj, izdali su žene – građanke Republike Hrvatske, odnosno svoje pacijentice, zbog interesa crkvene hijerarhije” istaknuo je ispred organizatora Marijo Škrinjar, a više puta naglasile sve govornice.

Jasenka Grujić, ginekologinja i članica Inicijative za reguliranje priziva savjesti postavila je pitanje stručnih i znanstvenih dosega skupa koji je prožet klerikalnim i vjerskim utjecajem s obzirom na to da “religijsko vrednovanje žena i ploda u njenoj maternici na štetu žena derogira reproduktivnih prava žena”. “Kolege ginekolozi sudjelovanjem na ovom skupu su još jednom izdali svoje pacijentice” zaključila je Grujić.

Branka Galić, profesorica na Filozofskom fakultetu u Zagrebu kao i Dijana Ljubanović iz udruge B.a.b.e. istaknule su da već godinama svjedočimo rastakanju sekularne države te sve većem utjecaju Katoličke crkve u različitim sferama – politici, obrazovanju i zdravlju. Bojana Genov iz Ženske mreže Hrvatske vidi problem u činjenici da se jedno strukovno udruženje kao što je Hrvatska liječnička komora na svoje djelovanje stavlja očiti religijski predznak. “Urušavanje reproduktivnih prava u Hrvatskoj očituje se ne samo u napadima na pravo na pobačaj, već i u dostupnosti kontracepcije te cijepljenu protiv HPV-a” ističe Genov. “Ako povežemo teme ovog skupa koje se bave između ostalog i embriologijom i forenzikom, možemo li u svjetlu prijetnje zabranom pobačaja očekivati i kriminalistička ispitivanja žena koje su imale spontani pobačaj kao što se to čini u nekim zemljama” zapitala se Genov. Marijana Bijelić, članica upravnog odbora udruge Protagore, podsjetila je da je katolički nauk o spolnosti vrlo restriktivan dok je položaj žene unutar Crkve diskriminirajuć. Interesi i prava pacijentica i katolički nauk mogu lako doći u sukob upravo u području ginekologije. “Jasno je da je ovaj skup usmjeren na podrivanje znanosti i sekularnog javnog zdravstva” rekla je Bijelić, a Genov na kraju ironično zaključila “Možda će u buduće i ginekološki pregledi započinjati riječima ‘Pomolimo se!'”

O skupu se danas oglasila i udruga Roda koja je na svojim web stranicama pozvala sudionike/ce I. Hrvatskog kongresa forenzične ginekologije i perinatologije da bojkotiraju otvorenje skupa, te da svojom (ne)prisutnošću pošalju poruku organizatorima skupa, ali i organizacijama koje se smatraju pozvanima utjecati na tuđe zdravstvene odluke. Roda ih poziva da pokažu da pojedinci/ke u struci ipak iza toga ne stoje.

Za sutra je u Topuskom najavljen mirni prosvjed, dok je na Facebooku otvorena stranica Biskupima na ginekološki pregled. Aktivna obrana reproduktivnih prava žena kao i zaštita njihova reproduktivnog zdravlja slijedi nam u narednim danima i mjesecima ako želimo izbjeći poljski scenarij u kojem će žene gubiti živote i biti prisiljene odlaziti u inozemstvo na medicinske tretmane, dok će se one siromašne vratiti metodama guščijeg pera i igle za pletenje.