U fokusu

Za ili protiv?

Irska donijela zakon kojim se kažnjava kupovanje seksualnih usluga

Irska donijela zakon kojim se kažnjava kupovanje seksualnih usluga

Irska je donijela zakon kojim se kažnjava kupovanje seksualnih usluga, koji je usmjeren na borbu protiv seksualnog trgovanja i zaštitu stotina ranjivih žena u prostituciji. Ovom se odlukom Irska pridružila Kanadi, Švedskoj, Norveškoj, Islandu i Sjevernoj Irskoj u uvođenju legislative koja je usmjerena na kažnjavanje muškaraca koji plaćaju prostitutke bez kriminalizacije onih koje su natjerane u prostituciju.

Međutim, neke seksualne radnice navode kako će ova odluka gurnuti prostituciju u podzemlje, stavljajući žene u još veći rizik zbog prisile da rade u izoliranijim područjima.

Pod novim zakonom koji je na snagu stupio u srijedu, onome tko će biti optužen za korištenje ovakvih usluga u Irskoj prijeti maksimalna kazna od 500 eura za prvi prijestup i 1000 eura za drugi, a u slučaju da se radi o žrtvi trgovanja, optuženima prijeti kazna od pet godina zatvora.

“Ovaj će zakon, po prvi put u našoj povijesti, odlučno staviti pravnu odgovornost na one koji iskorištavaju, a ne na žrtve”, rekla je zagovornica zakona Rachel Moran, koja se bavila prostitucijom sedam godina, počevši od svoje 15. godine, i koja je pokrenula ovu reformu. “Imat će učinak na buduće generacije, da prepoznaju pogrešnost u kupovanju nečijeg tijela, te će konačno definirati prostituciju kao čin nasilja koji jest”.

No, protivnici/ce zakona ističu da će ovo značiti jedino da seksualne radnice neće imati vremena provjeriti klijenta ili postaviti uvjete. Laura Lee, seksualna radnica i studentica prava, predviđa da će napadi na seksualne radnice porasti i da je priča o seksualnom trgovanju u Irskoj prenapuhana. “Ovo nema nikakve veze s trgovanjem – radi se o prikrivenom pokušaju kompletne zabrane prostitucije“, navodi.

Irska vlada, koja je konzultirala obje strane debate, spominje istraživanja iz Švedske i Norveške koja nisu pokazala da su seksualne radnice bile u većem riziku nakon donošenja zakona. Ruhama, skupina podrške za žene u prostituciji, koja je ujedno sudjelovala u osnivanju irske kampanje “Turn Off The Red Light”, procjenjuje da je stotine žena u zemlji bilo žrtvama trgovanja. Navode da je više od četvrtine žena s kojima su radili došlo iz zemalja poput Nigerije, Brazila, Kolumije, Rumunjske i Bugarske. “Imali smo prilike vidjeti žene kojima je obećan posao dadilje i učenje engleskog, no umjesto toga, odmah su stavljene u bordele”, navodi direktorica Ruhame, Sarah Benson. Također dodaje da su mnoge žene zarobljene u takvim situacijama zbog duga koje imaju kao posljedicu troškova za putovnice, letove i stanarinu.

Benson ističe da zakon neće zaustaviti prostituciju, no učinit će Irsku manje atraktivnom za trgovce ljudima jer će smanjiti potražnju. Novi zakon također osnažuje legislativu po pitanju iskorištavanja djece i pornografije.