U fokusu

ZAUSTAVITE ŽENOMRZAČKE POLITIKE

Više od 30 feminističkih i ljudskopravaških organizacija traži od Vlade ostavku ministra i besplatan pobačaj

Više od 30 feminističkih i ljudskopravaških organizacija traži od Vlade ostavku ministra i besplatan pobačaj

Kristina Josić

Jučer objavljenom odlukom Ustavnog suda o Zakonu o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece, Ustavni sud je odgovornost za novi zakon prebacio na zakonodavca. Stoga pozivamo Hrvatski sabor kao i Vladu RH da u izradi novog zakona zaštititi ljudsko dostojanstvo i ženska ljudska prava, pravo žene na privatnost i slobodu, uključujući slobodno odlučivanje o rađanju djece.

Zabrinjavaju nas dosadašnji propusti u zaštiti ustavnih vrijednosti i ženskih ljudskih prava u praksi našeg zdravstvenog i obrazovnog sustava te najezda međunarodne fundamentalističke mreže čije interese zastupaju ministar D.I. Stier i njegov savjetnik Ladislav Ilčić na naše državne institucije i sustav zaštite ljudskih prava nad čime se zgražaju i europski demokršćani. Umjesto uvjeta za zapošljavanje, odgoj i obrazovanje djece te borbu protiv siromaštva i nasilja koje žene često košta i života, svjedočimo otporu prema propisima koji mogu unaprijediti položaj i zaštititi prava žena i svih osoba marginaliziranih temeljem spola i roda, kao što je otpor ratifikaciji Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji i otpor provedbi  edukacija o spolnosti u školama, koju i sam Ustavni sud prepoznaje kao dobru preventivnu mjeru.

Brine nas da će se u ovom ozračju ugroziti dostupnost mjera za odlučivanje o rađanju djece kroz prisilno savjetovanje i odgode te manipuliranje troškovima kontracepcije i pobačaja, što otežava pristup mjerama za zaštitu zdravlja i doprinosi stigmatizaciji žena. Smatramo i da bi uvođenje ovakvih ograničenja u zakone i politike dovelo u pitanje živote žena i poštivanje međunarodnih standarda za zaštitu ljudskih prava.

U takvom političkom i društvenom ambijentu, a temeljem odluke Ustavnog suda, zahtijevamo od zakonodavca– Hrvatskog sabora, kao i od Vlade RH – da preuzmu aktivnu ulogu u daljnjem razvitku zaštite reproduktivnog zdravlja i prava svih žena te da zaštite naše društvo i javne institucije od nametanja uvjerenja religijskih fundamentalista čije ekstremističke pozicije nemaju nikakve veze s deklariranom politikom desnog centra na kojoj je ova Vlada dobila povjerenje biračica i birača.

U skladu s navedenim, Hrvatskom saboru i Vladi RH upućujemo sljedeće zahtjeve:

  1. Osigurajte dosljednu primjenu  zakona koji je trenutno na snazi  uz organizaciju zdravstvenih ustanova na način da se ujednače cijene medicinskih usluga i pobačaja
  2. Osigurajte primjenu Konvencija UN-a o uklanjanju svih oblika diskriminacije žena (CEDAW) i preporuke nadležnog Odbora upućene Hrvatskoj (da se poduzmu mjere kojima bi se spriječilo da stavovi, uključujući i one zasnovane na religiji, stvaraju prepreke punom ostvarenju prava žena; osigurati da priziv savjesti liječnika ne ometa pristup žena zdravstvenim uslugama vezanim za reproduktivno zdravlje, uključujući i pobačaj)
  3. Hitno ratificirajte Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji te osigurajte uvjete za njenu punu primjenu
  4. Osigurajte sustavnu i kvalitetnu provedbu zdravstvenog odgoja, osobito 4. Modula Spolna/rodna ravnopravnost i odgovorno spolno ponašanje
  5. Osigurajte dostupnost i besplatnost kontracepcije, medicinski potpomognute  oplodnje i druge medicinske usluge vezane za reproduktivno zdravlje, uključujući i pobačaj
  6. Zakonski sankcionirajte lažno oglašavanje i širenja dezinformacija (lažne klinike za pobačaj, dezinformiranje oko zakonske regulative, kontracepcije i pobačaja)
  7. Osudite napad na ženska ljudska prava i rodnu ravnopravnost koji se zlonamjerno proglašava ideologijom kako bi se umanjilo prepoznavanje rodno uvjetovanog nasilja
  8. Demografske i druge mjere ne smiju biti na teret zdravlja i dobrobiti žena. Obiteljska, demografska i socijalna politika trebaju osiguravati poštivanje socijalno-ekonomskih prava žena i biti u skladu s potrebama žena i njihovih obitelji, uz naglasak na mjere stambene politike, zapošljavanje, dostupne usluge skrbi o djeci i starijima, unapređenje sustava posvajanja i izvaninstitucionalne skrbi o djeci te borbu protiv siromaštva
  9. Ostavka Ilčića i Stiera ili njihova smjena trebaju nastupiti u što hitnijem roku jer su isti  zloupotrijebili svoj položaj za nametanje ideologije fundamentalističkih vjerskih grupa, na uštrb interesa ove zemlje i njenih građanki i građana.
  10. Novi zakon je potrebno izraditi uvažavajući dosadašnje prakse, znanstvene spoznaje i rezultate znanstvenih istraživanja, potrebe i iskustva žena te međunarodne dokumente za zaštitu ljudskih prava.

Osmi mart je i slavlje i iskazivanje poštovanja borbi za ženska ljudska prava. Osmi mart je i nepokolebljivi čin otpora svima koji žele zatrti dosad izborena prava. Stoga pozivamo sve da se pridruže osmomartovskom Noćnom maršu!

Potpisnici/e: 

Feministički kolektiv  fAKTIV

Centar za građanske inicijative Poreč

B.a.B.e. – Budi aktivna!Budi emancipiran!

Ženska mreža Hrvatske

CESI – Centar za edukaciju savjetovanje i istraživanje

DOMINE – organizacija za promicanje ženskih prava

Udruga PaRiter

Udruga “Aktiva”

Dječja osječka kreativna kućica

Udruga za podršku žrtvama i svjedocima

Zagreb Pride

Centar za civilne inicijative

Centar za zdravo odrastanje, Mali Lošinj

GONG

S.O.S. Virovitica

TransAid

Udruga roditelja “Korak po korak”

Regionalni info-centar za mlade Rijeka – UMKI

Volonterski centar Zagreb

Srpski demokratski forum

Udruga za nezavisnu medijsku kulturu

Centar za mirovne studije

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću

Volonterski centar Zagreb

Homo Pula

Pokret za sekularnu Hrvatsku

Protagora

Udruga “Delta”

Zaklada Solidarna

Centar za građansku hrabrost

Skribonauti

Hollaback Hrvatska

Kuća ljudskih prava Zagreb

Ženska soba – Centar za seksualna prava

Centar za ženske studije

VoxFeminae

House of Flamingo