U fokusu

obrisi žena i vješalice s porukom

Akcija na ruti Hoda za život: Nećemo natrag! Pobačaj mora biti legalan, siguran i besplatan

Akcija na ruti Hoda za život: Nećemo natrag! Pobačaj mora biti legalan, siguran i besplatan

Anonimno

Drugu večer za redom anonimne aktivistkinje održale su noćnu akciju, ovoga puta simbolično ostavljajući obrise žena koje su stradale od posljedica nesigurnog pobačaja, a uz koje su otisnute vješalice s porukom  ‘NEĆEMO NATRAG!’.

Ostavljajući poruke na ruti današnjeg takozvanog Hoda za život, željele su ukazati na činjenicu da današnji skup nije hod za život, jer pravo na život znači pravo na ispunjen život te pravo na izbor.

{slika}

“Takozvani Hod za život nije okrenut nikakvim pozitivnim vrijednostima, već je okrenut protiv prava na odlučivanje o vlastitom tijelu i prava na dostojanstven, ispunjen život te je usmjeren na licemjerno isključivanje i ograničavanje svih koje i koji se ne uklapaju u njihovu krajnje usku i represivnu ideju reprodukcije nacije. Na kraju krajeva, to je i skup kojim se manipulira ljudima vodeći ih organiziranim prijevozom  na jednodnevni plaćeni izlet, koristeći se resursima iz upitnih izvora. Pod krinkom religijskih sloboda šalju se uvijene, ali itekako očite političke poruke na dan predizborne šutnje”, stoji u anonimnoj dojavi aktivistkinja.

{slika}

Iako je pobačaj u Hrvatskoj legalan, on nije dostupan svima. Visoke cijene, licemjerna praksa priziva savjesti ali i osuda društva i okoline čine ga stigmatiziranim i ograničenim za žene. U Hrvatskoj je u 2017. pobačaj još uvijek tabu, a kontracepcija je skupa i nedovoljno dostupna.

‘Pobačaj mora biti legalan, siguran i besplatan!’, poručile su aktivistkinje.

{slika}