U fokusu

mjesec dana za komentare

Istanbulska konvencija konačno na javnom savjetovanju

Istanbulska konvencija konačno na javnom savjetovanju

fAKTIV

Na javno je savjetovanje, nakon godina feminističkih napora, danas konačno postavljen nacrt prijedloga Zakona o potvrđivanju Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, ili skraćeno Istanbulske konvencije.

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku otvorilo je savjetovanje o nacrtu prijedloga Zakona o potvrđivanju Istanbulske konvencije na stranici e-savjetovanje. Zainteresirana javnost komentarima može reagirati sljedećih mjesec dana, do 3. kolovoza 2017. godine.

‘Cilj Zakona o potvrđivanju je potvrđivanje Konvencije kako bi njene odredbe, u smislu članka 141. Ustava RH postale dio pravnog poretka RH, a što će biti i temelj za nadogradnju postojećeg nacionalnog zakonodavstva kojima se štite žene žrtve nasilja i žrtve nasilja u obitelji, unaprjeđenje međunarodne suradnje u području zaštite prava žrtava nasilja te učinkovitiju pomoć i zaštitu žrtava’, stoji u objašnjenju.

‘Konvencija predstavlja prvi pravno obvezujući međunarodni instrument koji će služiti kao pravni okvir za zaštitu žena od svih oblika nasilja, sprečavanje, progon i uklanjanje nasilja nad ženama i nasilja u obitelji’, objašnjava Ministarstvo.

Po pitanju posljedica koje će donošenjem Zakona proisteći, stoji: “Ovim Zakonom potvrđuje se Konvencija čime se šalje čvrsta politička poruka o predanosti RH borbi protiv nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja te stvara sinergija između djelovanja svih dionika čije aktivnosti su usmjerene ka borbi protiv nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja.”