U fokusu

uključite predstavnike/ce zainteresirane javnosti

Otvoreno pismo Jandrokoviću – demokratizirajte rad Hrvatskog sabora

Otvoreno pismo Jandrokoviću – demokratizirajte rad Hrvatskog sabora

Platforma112/Facebook

Otvoreno pismo Platforme 112 prenosimo u izvornom obliku s dodatkom rodno osjetljivog jezika. 

Poštovani predsjedniče Hrvatskog sabora, gospodine Jandrokoviću,

            prošlo je više od osam mjeseci od konstituiranja sadašnjeg devetog saziva Hrvatskog sabora. Iako smo svjesni da je zbog preslagivanja vladajuće većine došlo i do zastoja u radu Hrvatskog sabora, smatramo da je krajnji trenutak da Hrvatski sabor donese odluke o imenovanju predstavnika/ca zainteresirane i stručne javnosti u niz svojih radnih tijela.

Nakon što su početkom mandata objavljeni javni pozivi, činjenica je da nisu imenovani:

–          vanjski članovi saborskih Odbora (natječaj je zatvoren prije pet mjeseci)

–          vanjske članice Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije (natječaj je zatvoren prije pet mjeseci)

–          članovi Vijeća za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih službi (natječaj je  zatvoren prije četiri mjeseca)

–          članice  Vijeća za građanski nadzor nad primjenom pojedinih policijskih ovlasti (natječaj je  zatvoren i poništen  prije četiri mjeseca te nije raspisan novi).

Odugovlačenjem odluka marginalizira se demokratski doprinos građana i građanki radu Hrvatskog sabora i dodatno gubi povjerenje građanki u rad Hrvatskog sabora.

Zbog toga ovim putem apeliramo da Hrvatski sabor do ljetne stanke donese neophodne odluke i uključi predstavnike i predstavnice zainteresirane i stručne javnosti u svoj rad.