U fokusu

seksizam u svijetu rada

Radno i ravnopravno: Znate li što su nam rekli?

Radno i ravnopravno: Znate li što su nam rekli?

Radno i ravnopravno/Facebook

Inicijativa Radno i ravnopravno tijekom studenog provodi akciju Znate li što su nam rekli? kojoj je cilj osvijestiti javnost o prisutnosti seksizma, kršenju prava žena, nezakonitim postupanjem od strane poslodavaca i rodnoj diskriminaciji s kojom se žene svakodnevno susreću na tržištu rada te potaknuti građane i građanke da reagiraju na ovaj problem.

Akcija se sastoji od dva dijela. U prvom se prikupljaju diskriminirajuće, seksističke poruke i situacije s kojima se žene susreću u svijetu rada. U tu svrhu, pozvane su sve građanke da pošalju fotografije ili natpise sa seksističkim i diskriminirajućim izjavama, komentarima/pitanjima poslodavaca ili situacijama koje su doživjele prilikom razgovora za posao, na radnom mjestu ili u svakodnevnom životu. Fotografije i natpise mogu poslati na adresu udrugapariter@gmail.com ili u inbox Radno i ravnopravno. Prikupljene fotografije i poruke objavljuju se na stranici “Radno i ravnopravno“, a koristit će se i u nastavku akcije.

{slika}

Drugi dio akcije održat će se 24. studenog u gradu Rijeci na Korzu, kada će građani i građanke izrađivati majice sa seksističkim natpisima i izjavama koje ukazuju na diskriminaciju žena u sferi rada i s kojima se mnoge radnice svakodnevno susreću. Na majicama će se, osim poruka građanki koje su se uključile u on-line akciju slanja natpisa i fotografija, naći i komentari poslodavaca koji su bili upućeni ženama prilikom razgovora za posao ili na radnom mjestu, izvučeni iz rezultata ispitivanja Reproduktivna prava i karijera: ispitivanje stanja u RH.

{slika}

Spomenuto ispitivanje, koje je potaklo ovu akciju, provedeno je rujnu 2017. Rezultati su pokazali da se 57% žena susrelo s protuzakonitim pitanjima na razgovoru za posao, a čak 87.7% nije upozorilo poslodavce na tu nezakonitost. Čak 33.5% žena je u trenutku svoje zaposlenosti ili traženja posla bilo izloženo nepovoljnom postupanju od strane poslodavca zbog svoje trudnoće, drugim riječima, kršila su se njihova rodiljna prava. I stoga zajedničkim djelovanjem tijekom studenog nastojat ćemo aktivno razbiti šutnju koja vlada, koja dozvoljava da se žene i radnice diskriminira, da se sustavno krše njihova prava, podržava neravnopravnost spolova te koja uvredljive, mizogine i diskriminirajuće izjave i postupanja normalizira.