Vijesti

15.12.2017. 12:52:33 - Libela

STOP fundamentalističkom nasilju nad ženama

Izveden performans 'Sluškinjina priča' u Zagrebu i Splitu

(Foto: Domine/Facebook)

Ženska mreža Hrvatske, Autonomna ženska kuća Zagreb, Lezbijska grupa Kontra i Domine Split organizirale su jutros na Trgu svetog Marka u Zagrebu i na Narodnom trgu u Splitu prosvjednu akciju pod nazivom "STOP fundamentalističkom nasilju nad ženama".

Organizacije su izvele performans "Sluškinjina priča" na zadnji dan zasjedanja Hrvatskog sabora da bi se poslala poruka kako zakonodavna i izvršna vlast u Hrvatskoj ne želi provoditi politiku u korist žena.

"Svojim izlaskom na ulice ovako obučene želimo ukazati da odnos u kojem žene šute i trpe i tretiraju se kao maternice, nije tako daleko. Takva budućnost čeka mnoge žene ukoliko se nastavi sa ovakvom politikom i okretanje glave u stranu od elementarnih kršenja temeljnih ženskih prava. Ratifikacija Istanbulske konvencije i prijetnja zabranom prava žena da slobodno odlučuju o vlastitom tijelu, samo su neki pokazatelji te politike koja gazi žene", ističu u Dominama. 

"Hrvatska se opasno približava scenariju u kojem fundamentalističke grupacije preuzimaju vlast nad državom, a obespravljene žene postaju strojevi za rađanje, kao što je to u svom romanu "Sluškinjina priča" opisala Margaret Attwood", kažu. 

Foto: Domine/Facebook

Foto: Domine/Facebook

Foto: Sandra Benčić

Foto: Sandra Benčić

Foto: Sandra Benčić

Foto: Sandra Benčić

Tagovi: domine, feminizam, istanbulska konvencija, nasilje prema ženema, pobačaj, sabor, sluškinjina priča, split, zagreb, ženska mreža hrvatske

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM