U fokusu

Kampanja za žene oboljele od karcinoma

Nisi sama – ideš s nama!

Nisi sama – ideš s nama!

Udruga Nismo same i Zaklada Solidarna  pokrenule su Indiegogo kampanju kojom se želi kreirati nova usluga – besplatan prijevoz na i s terapije ženama oboljelim od karcinoma. Cilj kampanje je razviti novu socijalnu uslugu na području grada Zagreba i time potaknuti i druge gradove da pokrenu kotačiće promjene i slične inicijative u svojim lokalnim zajednicama. Posredno, time bi se izvršio pritisak na naš sustav i uvela usluga koja je već dostupna u razvijenim gradovima Europske Unije. 

Naime, svaka četvrta žena zbog liječenja karcinoma prima kemoterapiju u zagrebačkim bolnicama i nema riješen prijevoz na nju. “Iako se svi oboljeli od malignih bolesti suočavaju s jednakim ili sličnim poteškoćama i u suvremeno doba većina žena obnaša nekoliko uloga: ulogu kćeri, ulogu prijateljice, ulogu supruge, ulogu majke te radnu ulogu. Mnogostruko su opterećene čak i tijekom bolesti što često ometa uspješno liječenje”, poručuju organizatori/ice kampanje.

U istraživanju koje je provedeno u suradnji s tri kliničke bolnice (KBC Zagreb, Sveti Duh i Institut za tumore) željele su se ispitati potrebe žena oboljelih od malignih bolesti. U njemu su sudjelovale žene u dobi od 21 do 70 godina. Istraživanje je pokazalo da 70.7% žena je udano i 82.8% njih ima djecu, 67.6% žena boluje od karcinoma dojke i 75.8% žena prima kemoterapiju. Čak 45,28% žena izjasnilo se da je jedna od njihovih veliki potreba prijevoz na terapiju ili s terapije. Uz to, 64,97% žena naglasilo je da im je potrebna pomoć u kućanskim poslovima, 33,76% žena naglasilo je da trebaju adekvatnu i pravovremenu informiranost o bolesti i mogućnostima tijekom liječenja te ih je nešto manje od 6% izjasnilo se da im je potrebna dostupnost psihološke pomoći. 

Kao prvi korak pomoći ženama organizatorice su odlučile pokrenuti kampanju koja bi riješila problem prijevoza. Osim novčanih donacija, organizatorice najavljuju i edukativno – donatorsku kampanju koja će trajati do 20. travnja, a obuhvaćat će potragu i edukaciju volontera/ki koji/e će pratiti žene na terapijama, pružati im pomoć, povezivanje s taksistima/icama koji/e će besplatnim prijevozom pomoći ženama u takvim trenucima i senzibiliziranje lokalne zajednice na ovaj problem. 

Cilj kampanje je prikupiti 100.000 kuna za 2000 vožnji (1000 povratnih), a projekt se provodi u partnerstvu s Radio Taxijem Zagreb i Volonterskim centrom Zagreb.