Vijesti

13.04.2018. 12:09:56 - Libela

110 glasalo ZA

Ratificirana Istanbulska konvencija!

(Foto: M.Š.)

Glasovima 110 zastupnika/ca danas oko podne ratificirana je Konvencija Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, poznatija kao Istanbulska konvencija. Protiv je bilo 30 glasova, a dva su bila suzdržana. Vlada nije prihvatila prijedlog amandmana SDP-a za brisanjem transfobne i homofobne interpretativne izjave uz Konvenciju, a amandman nije dobio potreban broj glasova zastupnika/ca. 

Pred saborom su jutros osvanule siluete žena, koje su predstavljale ubijene žene u periodu od 2015. godine do lipnja 2016. godine, a svrha im je bila podsjetiti na zastupničku odgovornost i samu svrhu Konvencije- zaštitu žena i obitelji od nasilja.

Siluete pred Saborom (Foto: M.Š.)

Siluete pred Saborom (Foto: M.Š.)

Mirni otpor mizoginiji i nasilju prema ženama iskazale su i aktivistkinje u Splitu, puštanjem lampiona u more za ubijene žene dok se na rivi odvijao prosvjed protiv ratifikacije.

Akcija u Splitu (Foto: M.K.)

Akcija u Splitu (Foto: M.K.)

Podsjetimo, Inicijativa Istina o Istanbulskoj najavila je u utorak kako kreće u prikupljanje potpisa za referendum protiv Istanbulske konvencije. Potpise će prikupljati od 13. do 27. svibnja, a pitanje će glasiti: "Jeste li za to da Republika Hrvatska otkaže Konvenciju Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji (Istanbulsku konvenciju)?".

Tagovi: aktivistkinje, femicid, feminizam, istanbulska konvencija, nasilje

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM