U fokusu

migracijska politika slovenske vlade kao potencijalni motiv

Slovenska krajnja desnica formira paravojne jedinice

Slovenska krajnja desnica formira paravojne jedinice

Slovenka TV/Facebook

Ove nedjelje u večernjim satima među slovenskim korisnicima društvenih mreža počele su kružiti fotografije grupe naoružanih muškaraca u vojnoj formaciji na području mariborskog Pohorja. Muškarcima na fotografijama lica su sakrivena crnim ‘fantomkama’, a mnogi u rukama drže sjekire i vatreno oružje poput kalašnjikova vidljivog na jednoj od fotografija.

Kroz sljedeća dva dana, na Facebooku su osvanule i snimke istih koje potvrđuju da se uistinu radi o grupi slovenskih državljana. Naime, grupacija je za vrijeme trajanja onoga što izgleda kao vojna vježba isticala Slovensku narodnu zastavu te zastavu Štajerske straže.

Društvenim mrežama ubrzo su se proširili navodi koji tvrde da se radi o ultradesno orijentiranoj paravojnoj skupini čiji je cilj “zaštititi slovenske granice i obraniti slovenski narod od migranata/ica koji pristižu u državu”.

Dok trenutno nema službenih navoda koji bi uputili na trenutne konkretne aktivnosti ove skupine, kroz praćenje komentara vezanih uz navedene fotografije kao i spomenutu snimku koja je u proteklih nekoliko sati pregledana već oko 45 tisuća puta, moguće je primijetiti da zabrinjavajuće velik broj građana/ki podržava ideju nasilnog obračuna s tražiteljima/icama azila u Sloveniji.

“Dobro služite svojoj domovini!”, “Ovo je jedno ispravno!”, “Bravo dečki, kao Slovenac ponosan sam na vas!”, “Vi ste jednini kojima je stalo do Slovenije.” i slično, samo su neki od podupirućih komentara upućenih  ovoj ‘paravojnoj organizaciji’ putem nekolicine Facebook stranica na kojima su fotografije iste osvanule.

Dok radi li se uistinu o “borbi protiv migranata/ica” i dalje nije službeno potvrđeno već se na isto tek aludira, u kontekstu sudjelovanja na ovom događaju oglasio se vođa skupine, ujedno i vođa navijačke desničarske grupe iz Maribora Andrej Šiško izjavivši da su “objavljeni snimci nastali u subotu prilikom postrojavanja Maistrove bojne koju čini stotinjak članova”.

Usprkos neopovrgavanju činjenice da su članovi skupine naoružani te isticanja osobnog stava o posjedovanju oružja kao ljudskom pravu, Šiško je negirao postojanje veze između postrojavanja Maistrove bojne i neslaganja s migrantskom politikom slovenske vlade.

Razvoj čitave situacije i dalje traje, a u tijeku je i policijska istraga u pogledu motiva ove slovenske oružane skupine.