U fokusu

vodimo brigu o reproduktivnom zdravlju

Danas je svjetski dan kontracepcije, informirajmo se!

Danas je svjetski dan kontracepcije, informirajmo se!

Unsplash

Svjetski dan kontracepcije se širom svijeta već 11. godina obilježava 26. rujna. Glavni mu je cilj povećanje svjesnosti građana i građanki o metodama kontracepcije i važnosti odgovornog spolnog ponašanja da bi svi i sve spolno aktivni/e građani/ke, a posebice mladi/e, mogli donositi informirane odluke o očuvanju spolnog i reproduktivnog zdravlja. Tim se povodom ograniziraju razne intervencije u vidu edukacija i informiranja o mogućnostima sprečavanja neplaniranih trudnoća i spolno prenosivih bolesti.

Kontracepcija su sve metode i sredstva koje sprečavaju začeće odnosno trudnoću, od kojih pojedine sprečavaju i prijenos spolno prenosivih infekcija (SPI), stoji na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo

Kako piše Udruga PaRiter u okviru svog projekta Hopa Cupa, kontracepcija podrazumijeva različite metode i sredstva sprečavanja neželjene trudnoće. Van granica Hrvatske postoji na petnaestak metoda kontracepcije, no kod nas nisu sve dostupne. Osim zaštite od trudnoće, neke vrste kontracepcije su korisne i za zaštitu od spolno prenosivih bolesti.

Kad radimo podjelu po glavnim skupinama, kontracepciju možemo podijeliti na: maternične uloške, prirodne metode, barijerna sredstva, hormonske metode, prekinuti snošaj, kirurške metode i “hitnu kontracepciju” (tableta za dan nakon, postkoitalna zaštita). 

Nažalost, za sada nije osmišljena savršena metoda kontracepcije – dakle da nema nikakvih loših strana, odgovara i jednom i drugom partneru/ici, dostupna je i tako dalje, stoga uvijek morate napraviti kompromis. Najvažniji faktori su sigurnost i djelotvornost, iako su važni i praktičnost, cijena i dostupnost.

Prije nego donesete tu važnu odluku, važno je informirati se o svim prednostima i nedostacima, popratnim efektima i naravno – stupnju zaštite od trudnoće i spolno prenosivih bolesti, ali i onog najočitijeg, a što nam nekad promakne – o načinu upotrebe.

Prilikom donošenja odluke o vrsti kontracepcije, važno je uzeti u obzir i dob osobe, učestalost spolnih odnosa, zdravstveno stanje osobe koja će kontracepciju koristiti, ali i osobna uvjerenja i stavove. U svakom slučaju je dobro konzultirati se s liječnicom ili liječnikom koji će pomoći u donošenju odluke.

Ovdje možete pretražiti ginekološke ordinacije na području cijele Hrvatske!

Kontracepcija ponekad zakaže, i to najčešće radi nepravilne upotrebe.

Ponekad se osobe oslanjaju na prekinuti snošaj, što je jedan od najčešćih razloga neželjenih trudnoća. Ili se dogodi da pukne kondom i osoba ne nabavi tabletu za dan nakon u odgovarajućem roku.

U tom slučaju je važno utvrditi trudnoću i to odlaskom kod ginekologa/inje. U trgovinama i ljekarnama je moguće nabaviti i kućni test za trudnoću. Cijene se kreću od 50 do 200 kuna.

Kad dođe do trudnoće i ona bude na vrijeme otkrivena, osoba ima dvije opcije: odlučiti zadržati trudnoću pod nadzorom liječnika/ice ili se odlučiti na prekid trudnoće.

Ako se osoba odluči na prekid trudnoće, važno je to na vrijeme iskomunicirati s odabranim/om ginekologom/injom, napraviti tražene pretrage (vađenje krvi i utvrđivanje krvne grupe) i otići u najbližu bolnicu koja radi prekid trudoće.

Više o bolnicama i cijenama prekida trudnoće možete saznati na stranici Znaj znanje.