Sa stavom

#FreeTheNipple

Bradavice nemaju rod

Bradavice nemaju rod

Instagram

Svi smo svijesni smiješnih pravila o tome što se smatra “pornografijom” na Instagramu. Kao npr. kada je obrisana fotografija pjesnikinje Rupi Kaur koja je potpuno odjevena ležala na krevetu, ali s vidljivom mentrualnom krvlju na hlačama. Sve češće, društvene mreže brišu fotografije žena koje doje, fotografije mastektomije kod žena, pa čak i fotografije koje prikazuju grudi u umjetničkim djelima. Kao posljedica toga, pokret #FreeTheNipple postaje sve angažiraniji.

U svrhu deseksualiziranja ženskih bradavica, mnogi celebrityji, uključujući Miley Cirus i Rihannu, priključili su se pokretu #FreeTheNipple objavljujući svoje topless fotografije.Ideja je da se grudi predstave kao sekundarna spolna karakteristika, a ne spolni organ. Ne postoji ništa inherentno seksualno u ženskim grudima te u društvu dolazi do dvostrukog standarda u kojem muškarci mogu, a žene ne mogu biti topless. Prema Instagram smjernicama, prikazivanje ženskih bradavica je zabranjeno osim ako se radi o ženi koja doji ili umjetničkom djelu.

Prije nekoliko tjedana pojavio se Instagram profil @genderless_nipple skupivši više od 63 tisuće followera u kratko vrijeme. Profil prikazuje različite bradavice u krupnom planu – muške i ženske – da bi dokazao nepostojanje međusobne razlike. Štoviše, Instagram je obrisao fotografiju na kojoj je bila bradavica muškarca.

Projekt su započeli Evelyne Wyss, Morgan-Lee Wagner i Marco Russo s ciljem otkrivanja mana u Instagram smjernicama. Skupina moli za fotografije bradavica od followera starijih od 18 godina uz naznaku da oni s dlakavim prsima budu obrijani da bi se otežalo dektetiranje jesu li bradavice od muškaraca ili ženska.

“Mi nismo protiv pravila, ali smatramo da bi se ona treba primjenjivati jednako preka svim rodovima”, istaknula je Evelyne Wyss za The Guardian. “Društvo se mijenja. Želimo pokazati da Instagram ne prati društvenu promjenu”.

Svaka čast @genderless_nipples. Nastavite se boriti za dobre stvari!

{slika}

Preveo i prilagodio: Domagoj Kučinić