Sa stavom

rodna ideologija uživo

Jutros smo vidjele kako izgleda novi HRT

Jutros smo vidjele kako izgleda novi HRT

Screenshot HRT4

Govoreći o takozvanoj rodnoj ideologiji, profesor i bivši dekan Medicinskog fakulteta u Splitu, Matko Marušić, u emisiji Studio 4 na četvrtom programu HRT-a, koju je uređivala Karolina Vidović Krišto, već je u drugoj minuti izgovorio:

“Možeš biti samo ili muško ili žensko, treće ne postoji”, a novinarka u studiju, Vlatka Kalinić, na to je odgovorila “Tako je”.

Bazirajući svoj autoritet na svojoj znanstvenoj karijeri, ali i upoznatosti sa ‘prirodnim zakonima’, gospodin Marušić nastavio je pojašnjavati kako “promotori, zastupnici rodne ideologije” tvrde kako termini biološkog spola nisu “dihotomni, nego da postoji kontinuirani prijelaz u muško i žensko”, a to je za njega “osobna uvreda”.

Postavljajući pitanje o “rodnoj disforiji”, novinarka Vlatka Kalinić sasvim neutemeljeno naziva znanstvenike  i znanstvenice koji se bave rodnom teorijom “zagovornicima rodne ideologije”, dodajući kako “tvrde da se osobama s rodnom disforijom treba pomoći” dok “pedijatri tvrde da je problem u umu, a ne u tijelu”. Oduševljen postavljenim pitanjem, profesor Marušić najprije pitanje komentira riječju “odlično”, a potom nastavlja objašnjavati kako se radi o “poremećaju kada sebe smatraš ženom, a muškarac si”.

U narednih nekoliko minuta komentirao je gostovanje Borisa Jokića u Nedjeljom u dva i njegov “nastavni program koji oni zovu kurikulum” uz pojašnjenje kako je iz njegovih riječi zaključio (pozivajući Jokića da otkrije imena jer ostavlja prostora da je u krivu) da su “isti liječnici koji su sudjelovali u izradi Jovanovićeva i Štulhoverova zločinačkog spolnog odgoja, sada opet u i u Jokićevom timu za zdravstveni odgoj“.

Kako ne bi bilo nekakve zabune, Matko Marušić pojasnio je kako je on za uvođenje i spolnog i zdravstvenog odgoja u škole, ali “ne na način na koji je to napravio Štulhofer”.

Nastavio je optuživati profesora Aleksandra Štulhofera i Amira Hodžića kojega je nešto ranije prozvao da je “sam rekao da nije odlučio kojega je spola” da su “napravili plan kako proširiti rodnu ideologiju u  Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Srbiju” nazivajući ih “vrlo zloćudnim ljudima“.

Novinar u studiju Igor Dunaj u tom je trenutku rekao kako bi “za takve stvari ipak i gospodin Štulhofer trebao biti u studiju da se i on može obraniti”.

Komentar spomenutog novinara bio je jedini dašak profesionalizma u prilogu emisije emitirane na javnoj televiziji koja, između ostaloga, ima dužnost, ali i odgovornost prema gledateljima i gledateljicama prenositi provjerene, valjane, a u ovom konkretnom slučaju, i znanstveno utemeljene informacija o bilo kojem, a samim time i ovom pitanju.

Nakon cijelog niza smjena koje su produkt Vladine medijske politike, točnije, Vladine politike gušenja slobode medija, na brojne uredničke pozicije na HRT-u postavljeni su članovi i članice navodno strukovne udruge – Hrvatski novinari i publicisti (HNIP). To udruženje, ranije poznato isključivo po tome što mu je u članstvu Velimir Bujanec, gugltrenslejtorskim priopćenjima na engleskom jeziku te podržavanju ministra Hasanbegovića, u proteklih je nekoliko tjedana u centru pozornosti zato što je njihov predsjednik, Siniša Kovačić, morao dati ostavku kako bi preuzeo poziciju vršitelja dužnosti ravnatelja HRT-a.

Nakon njegova postavljanja vršiteljica dužnosti uredništva HRT4 postala je Tončica Čeljuska, jedna od suosnivačica HNIP-a u sklopu kojega se emitira i Studio 4 u kojemu je danas gostovao Matko Marušić. Međutim, s poveznicama ni tu nije kraj – današnju emisiju u kojoj su se višestruko dijelile etikete, ali potencijalno i kršio Zakon o suzbijanju diskriminacije, uređivala je Karolina Vidović Krišto, također članica HNIP-a, koja je od prošlog tjedna u uredništvu emisije Studio 4.

Karolina Vidović Krišto javnosti je najpoznatija zbog toga što je u emisiji Slika Hrvatske pustila prilog “Pedofilija kao temelj spolnog odgoja?”, a zbog kojeg ju je Zagreb Pride uvrstio na listu homofoba godine da bi ih ona zbog toga tužila i još nevjerojatnije tužbu dobila. Naime, u srpnju prošle godine Županijski sud u Osijeku potvrdio je presudu Općinskog suda u Zagrebu prema kojoj Zagreb Pride duguje Karolini Vidović Krišto odštetu od 41 tisuću kuna. Odmah nakon toga reagirao je i Zagreb Pride predajom tužbe Ustavnom sudu za zaštitu slobode govora.

V. d. urednicu HRT4 Tončicu Čeljusku nazvale smo ranije jutros kako bismo je pitale smatra li da je informativna emisija Studio 4 odrađena profesionalno. Gospođa Čeljuska je na početku razgovara pojasnila da je pitanjem “zatečena”, ali da će prilog pogledati pa ga naknadno komentirati. “Ne vidim razloga zbog čega ne bi bio profesionalno napravljen. Bili su novinari u studiju, gostovao je doktor znanosti, ugledni profesor s Medicinskog fakulteta u Splitu koji ima svoje mišljenje”, rekla je u razgovoru Čeljuska, tražeći dodatnu elaboraciju onoga što smatramo spornim. Nakon što su joj navedeni sporni dijelovi, od kojih su brojni istaknuti u ovome tekstu, gospođa Čeljuska rekla je da se čujemo telefonski za sat vremena i da joj pošaljemo upit mailom. Na nekoliko poziva, međutim, odgovor nismo dobile, a odgovor na upit poslan mailom još uvijek čekamo.

Službi za odnose s javnošću HRT-a, pak, poslale smo četiri pitanja koja slijede:

“U današnjoj emisiji Studio 4 na HRT4 gostovao je profesor Matko Marušić, smatrate li da je spomenuti prilog odrađen poštivajući temeljna načela novinarske struke?

Kako je moguće da u prilogu ni jednom rječju nije zastupljena takozvana druga strana? Smatrate li to propustom, a ukoliko smatrate, kako je do njega došlo i hoće li urednica emisije biti izložena sankcijama?

Smatrate li da su stavovi koje je profesor Marušić neometano iznosio, iako su sukobljeni sa znanstvenim dokazima, protivni ulozi javne televizije čija je dužnost objektivno i odgovorno prenositi informacije gledateljstvu?

Smatrate li da je novinarka Vlatka Kalinić svojim izborom riječi poput sintagme ‘rodna ideologija’ ili doslovnim komentarom ‘Tako je’ na konstataciju profesora Marušića kako postoji ili muški ili ženski spol, a ne ništa treće djelovala nepristrano i objektivno poštivajući pravila novinarske struke?”

Uz zahvalu za upit i zanimanje za HRT, dobile smo odgovor kako je “Studio 4, informativna emisija koju emitiraju uživo svakim radnim danom na Četvrtome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 4) u kojoj uvijek omogućuju prostor svim stranama te će tako biti i u ovomu slučaju” dodajući kako je danas gostovao profesor Matko Marušić, a sutra će gostovati profesor Aleksandar Štulhofer.

Sa HRT-a dodaju i da  “kao i uvijek, i u ovomu slučaju ističe da stavovi sugovornika u njezinim radijskim, televizijskim i internetskim programima ne odražavaju nužno i stavove Hrvatske radiotelevizije”.

S obzirom na to da smatramo kako su odgovorili na tek jedno pitanje i to ono koje nije povezano sa poštivanjem pravila novinarske struke, kako same novinarke, tako i urednice Karoline Vidović Krišto, ponovno je poslana zamolba za svim odgovorima ili barem elaboracijom zašto ih ne možemo dobiti.