Sa stavom

Čiji je veći?

Kada žensko tijelo mjeri vrijednost branda

Kada žensko tijelo mjeri vrijednost branda

U vrijeme kada se dešavao nastanak preteče branda kakvog danas razumijevamo u marketinškom smislu, vlasnici stoke su označavali svoje životinje utiskivanjem užarenog znaka. Brand je činio da se životinje razlikuju, i brand čini da proizvodi budu konkurentni. Brand je lakše percipirati, a time i zapamtiti, ako je on upečatljiviji, zabavniji…i, pogađajte, što ga je lakše povezati s našim iskonskim potrebama.

A svi smo mi “od istog posla” (citirat ću dragog mi profesora) – “Pojest’, popit’ i poklopit’. Onog trenutka kada se s brandom poistovjetimo, postajemo mu vjerni sluga. Jer, taj brand – to smo mi.

Ovih dana je u najavi, branding konferencija koja zna (pa tko će znati ako ne branding konferencija) kako privući pažnju na svoje održavanje. “Čiji je veći … Brand Index’‘ – piše lijevo na bilbordu. Desno stoji par (ženskih, po svemu sudeći) nogu na crnim, visokim potpeticama (koje se baš i ne bi mogle koristiti za neku praktičnu prigodu) i u, također crnim čarapama sa čipkom. Par nogu spada u kategoriju “zgodno” prema ovdašnjim standardima i trendovima, budući da se takve viđa na “place to be” modnim manifestacijama te stranicama novina na čiji račun žive i druge stranice (naprimjer one sa vijestima iz kulture i obrazovanja, paraziti jedni!). Između teksta na lijevoj strani i para nogu na desnoj, stoje znaci upućivanja. Tri strelice (ne jedna, već tri, da bismo kreirali dinamičnost poruke, valjda) koje tekst upućuju na sliku desno. Tekst koji zatim slijedi, objašnjava da Brand Index služi da se vrijednost branda izmjeri. Poslužimo li se onom da slika vrijedi tisuću riječi, te da ćemo stvari lakše zapamtiti ako ih vidimo prikazane slikovito prije nego tekstom, onda razumijevam i da je funkcija ovog para nogu da nam slikovito prikaže šta se u tekstu iz objašnjenja htjelo kazati. A htjelo se kazati da Brand Index mjeri vrijednost branda. Odnosno, da par zgodnih nogu mjeri vrijednost branda. Brand Index i vrijednost branda mogu staviti u istu, apstraktnu kategoriju iz marketinške oblasti, ali ako s druge strane imam par nogu – nedostaje mi neki dio tijela koji bi se doveo u interakciju s parom nogu (koje imamo) a kako bi se izmjerio. Pri tome također treba imati na umu da je “bolji što je veći”, kako nam se s početka i sugerira.

Međutim, drage moje, nemojmo se puno čuditi, sjetimo se reklame za čajne kobasice.

{slika}