Sa stavom

položaj žena u Indiji i dalje vrlo loš

Masovni protesti diljem Indije nakon grupnog silovanja studentice

Masovni protesti diljem Indije nakon grupnog silovanja studentice

U tijeku su prosvjedi desetaka tisuća građana na ulicama Delhija nakon silovanja mlade studentice medicine prošlog tjedna. Indijci  su još jednom ostali  zgroženi  novim napadom na ženu  i  općenito lošoj poziciji žena  u društvu te  indiferentnosti  vlasti da se poduzme nešto po tom pitanju.

Ugodno poslijepodne se pretvorilo u film strave i užasa nakon ulaska u pogrešan bus prošle nedjelje u Delhiju.  Nesretni mladić i djevojka su ušli  u bus koji nije imao licencu nego je vozio na “crno” te su se našli na meti grupe pijanih napadača. Nakon napada djevojka i mladić su svučeni i goli bačeni na ulicu gdje ih je pronašla policija. Mladić se polako oporavlja od zadobivenih ozljeda dok se djevojka i  dalje nalazi u bolnici sa teškim ozljedama i bori se za život.

Napad i tragedija koja je zadesila mladi par izazvala je ogorčenost indijskog stanovništa koje je izašlo na ulice Delhija potražiti pravdu. Građani zahtijevaju smrtne kazne za osumnjičenu  grupu muškaraca u pritvoru  radi višesatnog silovanja, mučenja i  premlaćivanja studentice  i njenog prijatelja  u autobusu nakon povratka kući iz kina.

Tenzije između prosvjednka i policije su prerasli u sukob u subotu popodne  u blizini  zgrade parlamenta. Na građane je bačen suzavac i otjerani su vodenim topom nakon što su  bacali kamenje i štapove na  pripadnike policije, no ubrzo su se ponovo oformile grupe prosvjednika.  

Čini se kako je ova tragedija bila kap koja je prelila čašu Indijaca.  Najveća svjetska demokracija još je jednom zakazala na zaštiti prava žena.

Ljudi se zgražavaju nad ovim događajem i pitaju se što se dešava s indijskim društvom. Ovaj napad  nije izolirani incident nego dio niza sustavnog iživljavanja nad indijskim ženama. U proteklih godinu dana, prema podacima policije je zabilježeno 572 slučaja silovanja u Delhiju, ali vjeruje se kako je ta brojka znatno veća.

Ironična je činjenica kako je na čelu Indije upravo žena predsjednica, dok je i dalje u društvu prisutan snažan patrijarhalan sustav koji prerasta u mizoginiju radi ustrajanja na društvenim tradicijama. Kultura Indijcima nalaže poštivanje starijih, ali ne i žena, stoga ne čudi zapanjujuća statistika UNICEF-a iz 2012-e  godine čije istraživanje navodi kako 52 posto adolescentica u Indiji (i 57 posto adolescenata Indijaca ) smatra da je u redu ako muž tuče ženu.{slika}

 U Indiji ne postoji zakon protiv seksualnog uznemiravanja ili napada i samo se vaginalna penetracija smatra silovanjem. No,  mnoge se žene žale  na zlostavljanja u autobusima gdje se muškarci namjerno prislanjaju o njihova tjela iskorištavajući gužvu. Apsurdan primjer kako vlasti ne funkcioniraju  i ne poduzimaju ništa za boljitak već zatiru  prava Indijki je seksualno uznemiravanje još jedne studentice u lipnju ove godine od bande muškaraca u Guwahati.  Djevojka je izlazila iz bara kada je napadnuta od mnogobrojne grupe  koja ju je vukla za kosu po cesti, potrgala odjeću te sve snimila mobitelima. Policija je stigla tek nakon 45 minuta maltretiranja djevojke, a snimka je obišla sve lokalne TV postaje. Umjesto kažnjavanja počinitelja i pružanja psihološke pomoći napadnutoj djevojci, studentici je ponuđeno 50000 rupija (malo više od 5000 kn) kao odšteta za napad. (!?)

Što reći? Kako objasniti ponašanje prema ženama u Indiji? Iz godine u godinu ta zemlja bilježi gospodarski rast i ponosi se titulom najveće demokracije na svijetu. No što je ta demokracija učinila za žene? Unatoč ženama koje su glavne akterice državne  politike i dalje nema prave ravnopravnosti među spolovima. Ostaje privid jednakih mogućnosti i prava za sve, no i dalje postoji velika nepismenosti žena i nemogućnost njihova zapošljavanja te visoka stopa pobačaja ženske djece zbog čega je u Indiji narušena ravnoteža spolova.  

Hoće li se indijsko društvo i vlasti trgnuti iz stoljetnog sna, dajući mogućnost svim svojim ženama  jednaka prava i zaštitu istih ne samo na papiru već i u praksi, ostaje misterij. Kako je zasad krenulo, vrlo je vjerojatno kako će proći još mnogo vremena da se iskorjene tradicionalne diskriminatorne norme koje spriječavaju razvitak sigurnog i ravnopravng indijskog društva.