U fokusu

niz žrtava se nastavlja

Aktivist i urednik LGBT magazina ubijen u Bangladešu

Aktivist i urednik LGBT magazina ubijen u Bangladešu

Facebook

Urednik LGBT magazina Roopbaana, aktivist Julhas Mannan isječen je na smrt u glavnom gradu Bangladeša Dhaki.

Petero ili šestero napadača upalo je u stan 35-godišnjeg Mannan i napali njega i njegovog prijatelja, također aktivista, mačetama, rekao je glasnogovornik policije u Dhaki Maruf Hossain Sordar.

Mannan je bio zaposlenik veleposlanstva SAD-a, a radio je za Agenciju SAD-a za međunarodni razvoj (USAID), priopćio je State Department. 

On je bio jedan od najistaknutijih LGBT aktivista u Bangladešu.

Ubojstvo se dogodilo dva dana nakon što je na sličan način, u napadu za koji je odgovornost preuzela takozvana Islamska država, ubijen jedan sveučilišni profesor. Islamska država je u izjavi koju je prenijela agencija Amaq u Dubaiju, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, objavila da je 58-godišnjeg profesora i pisca Rezaula Karima Siddiquea, ubila jer je širio ateizam, izvijestila je agencija AFP.

Tijekom posljednjih mjeseci u Bangladešu, zemlji od 160 milijuna stanovnika s muslimanskom većinom, uočljiv je porast nasilnih napada na ljudskopravaške aktiviste, osobe iz javnog života koje zagovaraju progresivne ideje te pripadnike/ce manjinskih vjerskih skupina.

Od veljače 2015. hladnim oružjem je ubijeno pet sekularnih blogera. Ovoga je mjseca za ubojstvo jednog liberalnog blogera odgovornost preuzela skupina povezana s al Kaidom, a Islamska država je preuzela odgovornost za ubojstvo dvojice stranaca  i napade na kršćanske svećenike i džamije od rujna.

Vlada Bangladeša niječe da u zemlji djeluju skupine povezane s Islamskom državom ili Al-Kaidom i tvrdi da iza napada stoje domaći islamistički radikali.

Otkako su snage sigurnosti pojačale akcije protiv islamista koji žele ustanoviti muslimansku državu na temeljima šerijatskog zakona, ubijeno je najmanje petero militanata.