U fokusu

osvještavanje problema

Alyssa Milano pokrenula #MeToo inicijativu za žrtve seksualnog zlostavljanja

Alyssa Milano pokrenula #MeToo inicijativu za žrtve seksualnog zlostavljanja

U nedjeljnim poslijepodnevnim satima Alyssa Milano započela je #MeToo pokret putem društvenih medija kako bi osvijestila široko rasprostranjeni problem seksualnog zlostavljanja, uznemiravanja i silovanja. Alyssa je tweetom pozvala žene koje su bile žrtve seksualnog zlostavljanja ili uznemirivanja da napišu “Me too” u svom statusu nadajući se kako će tim činom osvijetliti veličinu problema seksualnog uznemiravanja. Milano je uz to dodala: “Ako ste seksualno uznemiravane ili napadnute, slobodno odgovorite na moj tweet porukom “I ja isto” (org. Me too)”. Nakon njezine objave, društveni mediji su eksplodirali, a tisuće su odgovorile na njezin tweet porukom #Metoo.

Sve je započelo nakon istupa nekoliko žena u medijima s optužbom za seksualno zlostavljanje, uznemirivanje i silovanje od strane američkog producenta Harvey Weinsteina, među kojima se našla i Rose McGowan, dugogodišnja kolegica Alysse Milano iz hit-serije “Čarobnice”. 

Glasnogovornik Harvey Weinsteina izjavio je kako je Weinstein zanijekao: “svaku optužbu o seksualnom odnosu bez pristanka”, dodajući kako je: “Weinstein potvrdio da nikada nije bilo nikakvih slučajeva osvete protiv žena koje su odbile njegovo društvo.”

U prošlotjednom eseju za PatriotNotPartisan.com Milano je napisala kako je ljuta i ogorčena Weinsteinovom zlouporabu moći, te “ekstatična” zbog otvaranja dijaloga po pitanju seksualnog uznemiravanja, objektivizacije i degradacije žena.

“Žene koje su pretrpjele bilo kakav oblik zlouporabe moći, stojim uz vas! Žene koje su istupile protiv sustava koji je dizajniran da vas ušutka, stojim uz vas i cijenim vašu hrabrost. Vaša snaga će inspirirati ostale!”, napisala je Milano.