U fokusu

Razonoda za djevojčice

Baletna škola u Gazi – utočište za traumatizirane djevojčice

Baletna škola u Gazi – utočište za traumatizirane djevojčice

Twitter

Grupa djevojčica odjevenih u ružičasto i s kosom skupljenom u konjski rep rasteže ruke na sve strane i okreće se na svojim nožnim prstima, pokušavajući očajnički održati ravnotežu. Oštrog vida, trenerica nadzire posljednji Gazin urod budućih balerina.

Gotovo 50 djevojčica u dobi od pet do osam godina upisano je u baletnu školu Al-Qattan Centar za djecu u Gazi stvarajući jednu od najpopularnijih škola za umjetnost pod budnim okom učiteljice iz Ukrajine. Usred kaosa i uništavanja koje su razarale Gazu tako učestalo posljednjih pet godina, sa  stalnim sukobima između Izraela i Hamasa, škola je raj mira i reda, te mnogi roditelji žele da njihova djeca tu uživaju.

“Projekt baleta je san za mnoge obitelji”, rekao je  Heyam Al-Hayek, čelnik Quatanovih kulturnih aktivnosti. “Tražili su satove baleta, ali mi nismo mogli pronaći učitelje. Bilo je jako teško dovesti instruktora iz daleka. San se počeo oblikovati kada smo pronašli Tamaru, Ukrajinku udanu za Palestinca koja živi u Gazi, studirala je ples i kvalificirana je predavati ga. Zatražila je da se ne otkriva  njeno obiteljsko ime.

Započeli su pilot program u ljeto ne bivajući sigurni u to koliko roditelja će upisati svoju djecu s obzirom na to da je Gaza konzervativno društvo u kojem je balet teško zamisliti kao uobičajenu razonodu. No ubrzo je 50 djevojčica upisano. Sada postoji lista čekanja na kojoj su stotine imena.

Za mnogo djece u Gazi, djetinjstvo je samo po sebi uništeno, jer su svjedočili trima epizodama sukoba u šest godina. Baletna škola predstavlja pokušaj promjene te stvarnosti.

Neka djeca proživjela su četiri rata u svom kratkom životu.

U dvorani se 14 učenica poredalo uza zid, jednom rukom držeći dugu metalnu šipku. Precizno su kopirale svaki pokret koji im je pokazala Tamara, savijajući koljena, s jednom ispruženom rukom i visoko uzdignutom bradom.

{slika}

Neka su djeca u svom kratkom životu preživjela već četiri rata otkad je 2007. islamistička grupa Hamas preuzela punu kontrolu nad Gazom. Od tada Egipat i Izrael održavaju blokadu tog teritorija, pažljivo prateći protok ljudi i dobara koji ulaze i izlaze iz Gaze.

Za roditelje, prilika da djeca sudjeluju u nečemu što ih može odvući od uobičajenog života u Gazi, istovremeno je edukacijski i psihološki oporavak. Majka šestogodišnje djevojčice Marije tvrdi kako je balet njezinoj djevojčici pomogao prebroditi godine teške traume. Patila je još od rata 2012., a stanje joj se dodatno pogoršalo tijekom posljednje godine rata, kaže njena majka Manal Abu Muamar opisujući Marijine noćne more i strah od odlaska na spavanje.

“Poslije prvog sata baleta stigla je kući sretna kao ptičica. Ponavljala je pokrete koje je naučila i kretala se po kući poput leptira,” rekla je njezina majka Manal Abu Muamar . Gotovo polovica stanovnika/ica Gaze, od ukupno 1,8 milijuna ljudi, mlađi su od 18 godina, a prema podacima UNICEF-a 400 tisuća njih treba neku vrstu psihološke pomoći.

Uz to što se radi o prilici za bijeg i isprobavanju onoga što su dotada vidjele samo na TV-u, učiteljica Tamara je nekoliko učenica opisala kao “odlične” i “jake djevojčice” koje posjeduju želju za unaprjeđenjem svog plesa.

“Prije sam imitirala baletni ples koji sam vidjela na televiziji ili YouTube-u”, rekla je 8-godišnja Bana Zuarub.“Sada ga učim za pravo i to jednostavno obožavam.”