U fokusu

aktivni/e građani i građanke, a ne podanici/e

‘Bilo bi poštenije da je Vlada svima rekla da odustaje. Sve ostalo je mazanje očiju’

‘Bilo bi poštenije da je Vlada svima rekla da odustaje. Sve ostalo je mazanje očiju’

gong.hr

Iako je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta u petak odaslalo priopćenje pod naslovom Građanski odgoj od iduće školske godine u svim školama, njegov sadržaj otkriva da će se ovaj predmet i dalje provoditi kao dio međupredmetne nastave.

“Nakon čitavog niza priprema i stjecanja podrške od strane udruga civilnog društva i struke, aktualna Vlada u dosadašnje tri godine mandata nije uvela ovaj predmet u obavezni školski kurikulum. Ako to nije uspjela, kako se onda tek može nositi s gospodarskom reformom i reformom javne uprave”, zapitala se Sandra Benčić iz Centra za mirovne studije, koja je na jučerašnjoj konferenciji za medije potvrdila da su članovi i članice Platforme 112 i GOOD Inicijative za sustavno i kvalitetno uvođenje građanskog odgoja i obrazovanja u škole zbog svega zatražili sastanak s premijerom Zoranom Milanovićem, prenosi H-alter.

“Njegov tajnik je naš zahtjev nazvao smiješnim. Meni su, s druge strane, smiješni rezultati CRO Demoskopa pa ću se nasmijati i idućeg mjeseca kada se povjerenje u aktualnu Vladu sroza za još dva posto”, kazala je Benčić i dodala da se cijela odgovornost oko uvođenja građanskog odgoja tobože svela na pravnu službu MZOS-a.

“MZOS u priopćenju navodi da se Građanski odgoj i obrazovanje uvodi se kao poseban obvezan predmet u osme razred osnovne škole te u prve i druge razred srednje škole, školske godine 2015./2016., ali to nije točno jer već u nastavku stoji da će se uvesti ‘kad se stvore sve pravne i kurikularne pretpostavke’. Sve to pokazuje nam da će Kukuriku koalicija ovaj projekt prebaciti na neku nadolazeću Vladu”, zaključila je Benčić.

Vesna Teršelič, voditeljica Documente – Centra za suočavanje s prošlošću, istaknula je da odgovornost za neuvođenje ovog predmeta leži i na prethodnim Vladama.

“Jasno je da je HDZ zainteresiran za demokršćanske vrijednosti, ali građanski odgoj u zadovoljavajućem obliku nije uvela ni Račanova vlada koja je također iskazala interes”, istaknula je.

Teršelič je podsjetila da se građanski odgoj i obrazovanje kao međupredmet u hrvatskim školama provodi još od 1999. godine, no kako program nikada nije bio evaluiran, nikada nije mogao postati službenim pilot projektom. S druge strane, sve zemlje iz okruženja uvele su taj predmet u škole.

Voditeljica Documente još je jednom podsjetila i na istraživanje CMS-a koje pokazuje da 44 posto mladih ima ksenofobne stavove prema Romina, 38 posto prema Srbima, 40 posto njih smatra da manjine nemaju pravo na korištenje vlastitog jezika i pisma u državnim institucijama, 30 posto da Nezavisna Država Hrvatska nije bila fašistička tvorevina, a 50 posto da je homoseksualnost vrsta bolesti.

“I jedna godina odgode uvođenja ovako važnog predmeta itekako puno znači za učenike/ce koji/e sada gube priliku za učenje o ljudskim pravima i političkim procesima”, zaključila je Teršelič.

Dragan Zelić iz GONG istaknuo je da bi bilo daleko poštenije od Vlade da je građanima i građankama rekla da odustaje od uvođenja ovog predmeta u škole.

“Sve drugo je mazanje očiju. Svima su puna usta aktivnih građana i građanki, a istodobno to ne žele sprovesti u djelo jer je needuciranim i nekritički nastrojenim građanima/kama puno lakše manipulirati”, kazao je Zelić i dodao kako Hrvatska već sada bilježi nisku izlaznost na izbore.

“Mladi imaju pravo da budu odgajani kao aktivni/e građani/ke, a ne podanici/e. U tom smislu je važno da imamo građane i građanke koji neće pokretati inicijative protiv drugih drugačijih i koji će shvaćati koje su ustavne vrednote naše zemlje. Ministar Mornar se vara ako misli da su aktivni/e građani/ke oni/e koji/e lajkaju i klikaju po internetu”, upozorio je Zelić.

Aktivisti i aktivistkinje Platforme 112 i GOOD inicijative pozvali su sve političke aktere – od premijer Milanovića do oporbe, stranaka nacionalnih manjina i predsjednika Josipovića – da se izjasne o spornoj odluci MZOS-a.