U fokusu

PROSVJED SOLIDARNOSTI SA ŽENAMA U POLJSKOJ

FOTO: Podrška Poljakinjama iz Zagreba, Šibenika i Zadra

FOTO: Podrška Poljakinjama iz Zagreba, Šibenika i Zadra

Danas je u znak solidarnosti sa ženama u Poljskoj, ispred Veleposlanstva Republike Poljske u Zagrebu, grupa samoorganiziranih aktivista i aktivistkinja iskazala podršku poljskim suborkinjama, a u tome su im se pridružile i aktivistkinje udruge Nepokorne u Šibeniku te neformalni kolektiv Čipke u Zadru. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

U znak solidarnosti sa ženama u Poljskoj, ispred Veleposlanstva Republike Poljske, grupa samoorganiziranih aktivistkinja i aktivista iskazala je podršku poljskim sestrama koje već deset dana borbeno prosvjeduju protiv odluke Ustavnog suda koja je pod kontrolom vladajuće ultradesničarske stranke Pravo i pravda dodatno ograničila temeljno ljudsko pravo ženama u zemlji koja ionako ima jedan od najrestriktivnijih zakona o pobačaju u Europi. Ovoga puta žele prisiliti žene na iznošenje trudnoće čak i kada je izvjesno da će se dijete roditi s teškim neizlječivim malformacijama ili umrijeti neposredno nakon poroda.

{slika}

Aktivisti/kinje su pročitale govor podrške te transparentima i vješalicama s porukama ukazale na poruke Poljakinja koje su primjenjive na borbu žena u Hrvatskoj, ali i diljem Europe i svijeta.

“Ta sramotna i sadistička odluka vrhunac je ženomrzačkih politika vladajuće stranke i njihovih klerofašističkih suradnika. Ovaj potez se odigrao usred opasne pandemije koja je, između ostalog ogolila i sve aspekte opresije i nasilja nad ženama. Po njima bismo valjda trebale gledajući u pod izvršiti svoju reproduktivnu, eksploatiranu i omalovaženu ulogu požrtvovnih rađateljki i skrbnica, a da nas nitko ništa ne pita!”, poručile su.

{slika}

Podsjetile su i da je ova poljska vlast bliska našim konzervativcima koji su okosnica povjerenstva koje radi na novom hrvatskom Zakonu o pobačaju, a ovih dana slave “povijesnu odluku Ustavnog suda Poljske” budući da je i njima cilj legalizacija zlostavljanja žena.

“To što u Hrvatskoj imamo naizgled liberalan zakon koji datira iz bivše države i što je naš Ustavni sud prije tri i pol godine donio naizgled pozitivnu odluku, ne znači da se time ne manipulira i da se i nama na razne načine ne planiraju nametnuti daljnje ograničenja pravu na pobačaj. Znamo da sadistima nikad neće biti dovoljno – i zato danas zajedno s poljskim i svim dugim ženama poručujemo vlastodršcima i svim institucionalnim zlostavljačima žena: DOSTA JE! MRŠ OD ŽENA! Solidarno i zajedno smo u ovom ratu i nećemo odustati”, poručile su.

{slika}