U fokusu

četiri metra visoka ograda

Diktator Orban gradi nove granice u Europi

Diktator Orban gradi nove granice u Europi

Vlada Viktora Orbana objavila je kako će podignuti ogradu visine četiri metra duž srpsko-mađarske granice kako bi spriječili ulazak imigranata/kinja u zemlju.

Uz Veliku Britaniju, Mađarska je bila prva od zemalja koja se protivila planu Europske komisije da se izbjeglice unutar Europske unije ravnomjerno raspodijele po svim članicama.

Mađarski šef diplomacije tvrdi da takav potez nije u suprotnosti ni s jednim međunarodnim ugovorom. Pripreme za podizanje ograde trebale bi biti završene do iduće srijede.

“Tek smo nedavno srušili zidove u Europi i sada ne bismo trebali podizati nove. Komisija potiče zemlje članice da koriste alternativne mjere. Zemlje članice su odgovorne za upravljanje svojim granicama, one trebaju jamčiti sigurnost na vanjskim granicama. Međutim, mjere koje poduzimaju moraju biti u skladu s europskim pravilima i međunarodnim obvezama”, rekla je glasnogovornica Komisije Natasha Bertaud.

Većina tražitelja/ica azila u Mađarskoj dolazi s Kosova, iz Sirije i Afganistana. Orban je ovim činom još jednom pokazao kako teži ‘čistoj, bijeloj’ Mađarskoj.