U fokusu

ubojstvo u žitištu

‘Duboko je ukorijenjeno mišljenje muškarca da ima pravo kontrolirati ženu’

‘Duboko je ukorijenjeno mišljenje muškarca da ima pravo kontrolirati ženu’

Žene sa interneta/Facebook

Muškarac (38) koji je ilegalno posjedovao oružje ubio je u noći na subotu u jednom kafiću u mjestu Žitište kod Zrenjanina petero ljudi, a više od 20 je ranio, javili su srpski mediji.

Radi se o muškarcu koji je ubio svoju suprugu i njezinu prijateljicu, te nastavio pucati po gostima kafića i ubio još tri osobe. Četiri osobe su teško ranjene, a među ozlijeđenima je i najmanje troje maloljetnika. Ubojica je ubrzo nakon zločina uhićen. Dogodio se, dakle, još jedan brutalan slučaj ubojstva žena u regiji

Srpski ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je za RTS da muškarac nije imao ni jednu kaznenu prijavu, uključivo obiteljsko nasilje. “Ništa nije ukazivalo da bi se takva tragedija mogla dogoditi”, izgovorio je Steafonović rečenicu koju tako često čujemo kad su u pitanju ubojstva žena od strane njihovih partnera. 

Mediji se natječu u detaljima izvršavanja zločina, raspisali su se o motivima zločina, a mi još jednom apeliramo da se pri izvještavanju o ubojstvima žena pridržavaju ovih pravila, objavljenih na Peščaniku. 

rs.n1.info ugodno je iznenadio pozivanjem psihologinje u svoju emisiju, koja se osvrnula, umjesto na detalje zločina, na širi društveni problem i obrasce muškog nasilja nad ženama. 

“Duboko je ukorijenjeno mišljenje muškaraca da imaju pravo kontrolirati svoju ženu”, rekla je gošća Novog dana Tanja Ignjatović

Istaknula je da ovaj zločin nije počinjen u afektu već je planiran. Kako kaže, tu nije postojao problem da muškarac iskontrolira svoje ponašanje, već da kontrolira ponašanje partnerice, odnosno njenu odluku da ga napusti.

“Ovaj tip često sebe prikazuje kao žrtvu i akumulira povrede. Priča kao da je partnerica napravila nešto što je njega povrijedilo i izazvalo da napravi ovako nešto. Ne poštuju svoju partnericu i doživljavaju je kao vlasništvo, a to šire na ostale članove obitelji. S tim se ne rađa, već je stečena osobina, društvo tako oblikuje muškarce nudeći im modele ponašanja”, rekla je Ignjatović za N1.