U fokusu

Obrezivači_ce idu od vrata do vrata

Somalija bilježi porast slučajeva genitalnog sakaćenja u vrijeme pandemije

Somalija bilježi porast slučajeva genitalnog sakaćenja u vrijeme pandemije

who.int

Mjere protiv širenja koronavirusa u Somaliji rezultirale su povećanjem slučajeva genitalnog sakaćenja (FGM), budući da obrezivači_ce idu od vrata do vrata, nudeći obrezivanje djevojaka zatvorenih u kuće zbog pandemije, navodi organizacija Plan International.

Ova kriza unazadila je borbu za iskorjenjivanje ove prakse u Somaliji, koja ima najveći svjetski postotak genitalnog sakaćenja. U Somaliji je tu praksu doživjelo 98 posto žena, upozorava ova organizacija.

“U posljednjih nekoliko tjedana svjedočimo golemom porastu broja slučajeva”, izjavila je Sadia Allin, predstavnica organizacije u Somaliji. “Želimo da vlada ima na umu te podatke dok donosi mjere za borbu protiv pandemije”.

Izjavila je također da medicinske sestre diljem zemlje također prijavljuju porast zahtjeva roditelja koji žele obrezati svoje kćeri.

FGM, koji pogađa 200 milijuna djevojčica i žena u cijelom svijetu, podrazumijeva djelomično ili potpuno uklanjanje vanjskih genitalija. U Somaliji se često zašiva i sama vagina – ovaj se postupak naziva genitalna infabulacija.

Populacijski fond Ujedinjenih naroda (UNFPA) upozorio je da bi pandemija u narednom desetljeću mogla dovesti do genitalnog sakaćenja dodatnih dva milijuna djevojaka diljem svijeta, jer kriza predstavlja prepreku globalnim naporima za okončanje ove prakse.

Allin je izjavila da su obitelji u Somaliji koristile zatvaranje škola kako bi provele genitalno sakaćenje te kako bi djevojke imale vremena za oporavak, koji može potrajati tjednima.

Gospodarski pad uzrokovan koronavirusom također je potaknuo obrezivače_ice da traže više angažmana, rekla je. “Kucaju na vrata – kucali_e su i meni – i nude svoje usluge. Bila sam šokirana”, rekla je Allin, majka dviju kćeri, u dobi od pet i devet godina.

Rekla je da ograničenje kretanja tijekom pandemije otežava podizanje svijesti o opasnostima FGM-a u zajednicama.

“Radi se o jednoj od najsvirepijih manifestacija nasilja nad djevojkama i ženama”, rekla je Allin koja je sama preživjela sakaćenje.

“Za djevojke je to doživotna trauma. Ta bol traje… sve dok ne umrete. Utječe na obrazovanje, ambicije … sve”.

Iz UNFPA predviđaju da će u 2020. godini u Somaliji biti sakaćeno gotovo tristo tisuća djevojaka, a u priopćenju stoji kako je porast slučajeva također povezan s ramazanom, što je tradicionalno vrijeme provođenja ove prakse.