U fokusu

borkinje i borci za prava na abortus

Heroine i heroji prava na izbor u 2013. godini

Heroine i heroji prava na izbor u 2013. godini

U 2013. godini nismo vidjeli samo razne uspjehe po pitanju prava na izbor, već i nebrojene aktivistkinje i aktiviste koji su napornim radom, usprkos malim izgledima, unaprijedili reproduktivna prava i zdravlje te osigurali sigurnost ženama i djevojkama različitih pozadina. Pozdravljamo upravo te heroje i heroine, koji se svakoga dana bore kako bi osigurali da žene i njihove obitelji imaju pristup svemu što im je potrebno za sretan, zdrav život. Ovdje je popis nekih od njih. {slika}

Nina Turner

Turner nije samo hrabra pro-choice zakonodavka koja se natječe za državnu tajnicu države Ohio – ona je i duhovita. Nosila je majicu na kojoj je pisalo da bi kratica GOP (Grand Old Party, Republikanska stranka, op.prev.) zapravo trebala značiti ‘Get Out of my Panties‘ (‘Maknite se iz mojih gaćica’), kada su se njene konzervativne kolegice i kolege borile za ekstremne restrikcije za pobačaj. Također je predstavila zakone u kojima se koristila njihovom vlastitom logikom kako bi razotkrila desničarsku dvoličnost. Zakonodavci misle da bi se primatelji/ce socijalne pomoći trebali testirati na drogu prije no dobiju novac poreznih obveznika? Pa, trebali bi se onda i zakonodavci. Zakonodavci se navodno brinu kako žene koje žele pobaciti zapravo ne znaju što je dobro za njih? Dobro rečeno, kaže Turner – uzimanje Viagre je također ozbiljna reproduktivna odluka, pa bi trebali tražiti ‘informirani pristanak’ koji uključuje i psihološko savjetovanje, za muškarce koji je žele koristiti. Samo da bi se osigurali da znaju za sve moguće opcije (što uključuje i celibat!). Bravo, Nina!

Leticia Van de Putte

{slika}”U kojem trenutku ženska senatorica mora podignuti ruku ili glas kako bi je se prepoznalo među muškim kolegama?”, teksaška senatorica Leticia Van de Putte uputila je navedeno pitanje guverneru Davidu Dewhurstu, i to u posljednjim minutama trinaestosatnog opstruiranja parlamentarne procedure od strane senatorice Wendy Davis protiv zastrašujućeg prijedloga zakona o pobačaju, čime je potaknula podržavatelje i podržavateljice prava na izbor na galeriji na glasno navijanje. Anti-choice zakonodavci se nisu međusobno mogli čuti od buke kako bi glasovali, zbog čega je prijedlog zakona poništen u ponoć. To je postao jedan od najvećih trenutaka senatorice Van de Putte – koja je inače farmaceutkinja po profesiji – u borbi za pravo na izbor, no iza nje je duga povijest borbe za reproduktivna prava, pa je tako ove zime objavila svoju kandidaturu za Dewhurstovo mjesto, čime je pokazala da ta borba nije ni blizu kraja.

{slika} Wendy Davis

Legendarno trinaestosatno opstruiranje parlamentarne procedure, kojom se željelo progurati strašne restrikcije prava na pobačaj, lansiralo je Wendy Davis među nacionalne političke zvijezde. Žena koja je od samohrane majke preko studentice prava na Harvardu dogurala do zakonodavke ojačala je Demokratsku stranku svojom kandidaturom za guvernerku.

Gretchen Whitmer

{slika} Kada je senatorica u Michiganu, Gretchen Whitmer, govorila protiv novog zakona o prestanku financiranja pobačaja privatnim osiguranjem, nije ni sama očekivala da će završiti dijeleći svoju priču o tome da je bila silovana prije 20 godina. No, kaže da je u tom trenutku pogledala u svoje kolege koji nikada nisu bili na saslušanju niti su tražili mišljenje žena ili liječnika/ca, i znala je da ‘nisu ni na sekundu razmislili o tome na koga će takav zakon utjecati’. Glasom nabijenim emocijama, rekla je kolegama: “Mislim da trebate vidjeti lice žene na koju utječete ovim zakonom danas”. Nitko od podržavatelja tog zakona nije uzeo njene riječi u obzir, zbog čega je zakon prošao, zabranjujući time pokrivanje pobačaja osiguranjem i prisiljavajući žene da plaćaju dodatno, čak i u slučaju silovanja. Ipak, njen je glas inspiracija ženama u Michiganu i diljem zemlje čiji su glasovi utišani u takvim debatama.

Malala Yousafzai

Nakon što je preživjela pokušaj ubojstva od strane talibana, pakistanska tinejdžerka Malala nastavlja javno progovarati o ravnopravnosti i obrazovanju za žene i djevojčice. Time potiče stvarne promjene i inspirira druge da čine isto. Budimo realne: ona je trebala dobiti Nobelovu nagradu za mir ove godine. {slika}

Melissa Harris-Perry

Prošle godine, Marrisa Alexander, crnkinja i majka troje djece, osuđena je na 20 godina zatvorske kazne zbog ispaljivanja metka upozorenja tijekom svađe sa svojim nasilnim suprugom. Kao suprotnost tomu, u srpnju ove godine, George Zimmerman oslobođen je kazne za ubojstvo 17-godišnjeg Trayvona Martina, čime je postalo upitno na čiju korist su zakoni rađeni. Tijekom listopada ove godine, kada je Alexander puštena iz zatvora i stavljena u kućni pritvor, gdje će ostati do proljeća iduće godine kada joj počinje suđenje, voditeljica Melissa Harris-Perry pročitala je otvoreno pismo državnoj odvjetnici Angeli Corey, koja je optužena za pretjeranu kaznu u Alexanderinom slučaju. Harris-Perry iskoristila je svoj program kako bi upozorila na promašaj sudskog sistema da zaštiti žrtve partnerskog nasilja. To predstavlja samo jedan od brojih slučajeva u kojima je Harris-Perry dala glas ženama i djevojčicama koje se prečesto tretira kao da nisu bitne.

Willie Parker

{slika}

Pružatelj usluge pobačaja iz Chicaga, koji redovito putuje tisućama kilometara kroz zemlju kako bi omogućio pobačaj u zajednicama u kojima je pristup istome ograničen, Willie Parker, također je i aktivist za reproduktivna prava. Ovoga ljeta, skupina Physicians for Reproductive Health nagradila je Parkera nagradom George Tiller, MD za njegov rad u pružanju pobačaja u zajednici te za demonstraciju vodstva i hrabrosti. Parkerov istraživački rad fokusira se na odgovornost muškaraca u planiranju obitelji.

Pažnju treba posvetiti i medicinskom osoblju koje se svakim danom bori za očuvanje reproduktivnih prava žena, kao i svim aktivistima i aktivistkinjama prava na izbor, bez kojih ova borba ne bi bila moguća.

Prevela i prilagodila Tea Stipan