U fokusu

nema zakona koji bi spriječili tu praksu

Indonezija: Vjerska organizacija obrezuje djevojčice za 70kn

Indonezija: Vjerska organizacija obrezuje djevojčice za 70kn

Pixabay

U ruralnim područjima Indonezije, genitalno sakaćenje žena i dalje je zastupljeno među roditeljima djevojčica koji ga smatraju vjerskim zahtjevom.

Naime, vjerska organizacija Wahdah Islamiyah u okrugu Jeneponto čak provodi zahvate genitalnog sakaćenja po cijeni od 100 000 rupija (70 kn), reklamirajući ga roditeljima djevojčica sloganom “Obrezivanjem do savršenstva.”

Henni Makkaraeng, članica ženskog socijalnog i zdravstvenog odjela Wahdah Islamiyah, izjavila je za ABC da je trenutno više od 100 djevojčica u dobi od jedne do 14 godina ‘naručeno’ za ovaj postupak.

Prema pristašama Wahdah Islamiyah, ovaj postupak ne samo da “dovodi do savršenstva”  u vjerskom smislu već se i smatra da isti na neki način pomaže izlučivanje ženskih hormona u organizmu.

Kako navodi Makkaraeng, organizacija također subvencionira postupak roditeljima koji ne mogu platiti naknadu od 100.000 rupija, ali žele obrezati svoje kćeri.

Indonezijsko ministarstvo za žene i djecu utvrdilo je da je 51,2 posto ženske djece do 11 godina starosti obrezano, često zbog vjerovanja da je to dio islamske vjere.

Obrezivanje žena događa se u većini regija diljem indonezijskog arhipelaga, a najviše u pokrajini Gorontalo na otoku Sulawesi, gdje je obrezano gotovo 84 posto žena, prema vladinim podacima iz 2013. godine.

Indonezija trenutno nema zakone koji bi spriječili tu praksu. Bilo je pokušaja zabrane, ali zbog utjecaja vjerskih vođa, pokušaji zabrane nikad nisu zaživjeli.

Posljednjih godina vlasti su čak i ukinule zakone koji su spriječavali zdravstvene radnike/ce da sakate ženske genitalije kako bi osigurale da se ‘neizbježan’ postupak obrezivanja odvije u sigurnim uvjetima.