U fokusu

Udruga Bijeli krug Hrvatske

Interaktivna web mapa pružatelja socijalnih usluga žrtvama nasilja

Interaktivna web mapa pružatelja socijalnih usluga žrtvama nasilja

Povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, udruga Bijeli krug Hrvatske pokrenula je novu socijalnu uslugu – Interaktivnu web mapu pružatelja socijalnih usluga za žrtve nasilja.  Mapa će služiti kao svojevrstan online vodič žrtvama i svjedocima i pružiti im informacije o pružateljima pomoći i podrške na području cijele Republike Hrvatske.

Sadržava ukupno 60 pružatelja socijalnih usluga umreženih u sustav podrške žrtvama i svjedocima. Od tog je broja sedam institucija, odnosno Odjela za podršku žrtvama i svjedocima pri Županijskim sudovima diljem RH (Zagreb, Split, Zadar, Rijeka, Sisak, Osijek i Vukovar), a ostale su organizacije civilnog društva koje djeluju na lokalnim ili regionalnim prodručjima ili pak na području cijele zemlje. Uz Nacionalni pozivni centar za žrtve 116 006 aktivne su i druge nacionalne besplatne SOS linije za pomoć žrtvama poput one udruge Bijelog kruga Hrvatske (0800 63 29).

Vjerujemo da će u ovim izazovnim vremenima obilježenim zdravstvenom krizom zbog širenja koronavirusa, financijskom krizom zbog nesigurnosti posla i egzistencije, a posljedično i rastom broja slučajeva nasilja u obitelji, ova usluga naići na dobar odaziv svih onih koji se nađu u situaciji žrtve. Dostupnost organizacija koje nude pomoć i podršku žrtvama i svjedocima u vremenu koje slijedi će biti zasigurno sve potrebnija.

Mapa je nastala kao dio projekta “Prekriži nasilje” financiranog bespovratnim sredstvima iz Europskog socijalnog fonda – Operativni program ljudskih potencijala 2014. – 2020., u okviru poziva Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici – faza I.