U fokusu

Prava djece iznad slobode vjerovanja

Island predlaže zabranu obrezivanja dječaka

Island predlaže zabranu obrezivanja dječaka

Silja Dögg Gunnarsdóttir/Facebook

Island će, čini se, postati prva europska zemlja koja će uvesti zabranu obrezivanja dječaka.

Novi zakon propisuje kaznu do šest godina zatvora za svakoga tko obavlja obrezivanje koje nije u medicinske svrhe. Kritičari kažu kako će taj potez, čija je najava uznemirila vjerske vođe diljem Europe, otežati život Židovima i muslimanima na Islandu.

Smatra se da je svaki treći muškarac u svijetu obrezan, većinom iz vjerskih ili kulturnih razloga. Mnogi Židovi i muslimani strahuju da bi pitanje obrezivanja ozakonilo antisemitizam i islamofobiju, ukazujući na slične probleme oko odijevanja i ritualnog klanja životinja za hranu.

Muslimanski i židovski vođe napadali su prijedlog, dok je kardinal Reinhard Marx, predstavnik Katoličke crkve u Europskoj uniji, rekao da zakon predstavlja “opasni napad” na vjerske slobode. “Kriminalizacija obrezanja vrlo je ozbiljna mjera koja izaziva duboku zabrinutost”.

Islandski zakon navodi kako obrezivanje dječaka krši njihova prava i nije u skladu s Konvencijom Ujedinjenih naroda o pravima djeteta. Povlači paralelu s genitalnim sakaćenjem žena, koje je u većini europskih zemalja zabranjeno.

U zakonu stoji da se obrezivanje obavlja bez anestezije te da se postupak često provodi “u domovima, u nesterilnim uvjetima, a ne provode ga liječnici, nego vjerski vođe. U takvim uvjetima, visok je rizik od smrtonosnih infekcija”.

Zakon priznaje pravo roditelja da odgajaju djecu u vjeri, no “to pravo nikada ne smije kršiti prava djeteta. Dječaci koji žele biti obrezani iz vjerskih ili kulturnih razloga mogu to učiniti kada dosegnu dob u kojoj razumiju što takav postupak podrazumijeva”, stoji u prijedlogu.

Procjenjuje se da na Islandu živi tek oko 250 Židova i oko 1.500 muslimana.

Silja Dögg Gunnarsdóttir iz Napredne stranke priopćila je da je predložila nacrt zakona nakon što je shvatio da obrezivanje muškaraca nije zabranjeno, iako je genitalno sakaćenje žena na Islandu zabranjeno još 2005. godine. “Ako imamo zakone koji zabranjuju obrezivanje djevojčica, onda bismo ga trebali imati i za dječake”, rekla je.

“Radi se o pravima djece, a ne o slobodi vjerovanja. Svatko ima pravo vjerovati u ono što želi, ali prava djece su iznad prava na vjerovanje”.

Nordijske su zemlje poznate po zagovaranju ljudskih prava, dodala je. “Ako ovaj zakon prođe na Islandu, mislim da će nas slijediti i druge zemlje”.

Pitanje zabrane obrezivanja razmatralo se i u drugim europskim zemljama, ali ono još nigdje nije zabranjeno.

Prema Milah UK, židovskoj kampanji koja štiti pravo na obrezivanje, postupak provode samo visoko obučeni stručnjaci, koji se nazivaju mohelim. Obično se obrezuje dječake stare osam dana.

Glasnogovornik Milah UK-a izjavio je: “Obrezivanje židovske muške novorođenčadi – poznato kao brit milah – nezaobilazni je element židovskog identiteta, koji je zajednički Židovima iz svih podrijetla i poštovan u liberalnim demokratskim zemljama. Krajnje je zabrinjavajuća činjenica da Island, koji se smatra liberalnom demokracijom, želi zabraniti obrezivanje, čime bi se onemogućio život Židovima u toj zemlji”.

Paralele s genitalnim sakaćenjem žena nisu opravdane, izjavio je Milah UK. Djelomično ili potpuno uklanjanje ženskih genitalija može otežati ili onemogućiti bezbolan snošaj te uzrokovati ozbiljne medicinske komplikacije. S druge strane, obrezivanje je manji zahvat.

“Nema dugoročnih negativnih utjecaja na dijete. Milijuni muškaraca – Židovi, kao i drugi – obrezani su diljem svijeta i podvrgavanje postupku nije utjecalo na njihovu svakodnevicu. Brit milah je ključni uvjet židovstva “, rekao je glasnogovornik.

Moshe Kantor, predsjednik Europskog židovskog kongresa, pozvao je na poštivanje vrijednosti otvorenosti i tolerancije, te dodao kako nema dokaza da je obrezanje štetno.

“Možemo samo pretpostaviti da ovaj pokušaj zabrane prakse židovskih zajednica dolazi od nepoznavanja prakse i njezina učinka na židovsku djecu, a ne kao poruka da Židovi više nisu dobrodošli na Islandu”, kazao je.

Ahmad Seddeeq, imam islandskog Islamskog kulturnog centra, izjavio je kako zakon krši vjerske slobode. “Obrezivanje se izvodi stoljećima duboko je ukorijenjeno u kulturne i vjerske tradicije”, rekao je.

Muslimani na Islandu radi obrezivanja zbog nevoljkosti lokalnih liječnika već putuju u susjedne zemlje. No, rekao je Seddeek, “[medicinske] koristi ove prakse daleko nadilaze rizike”.

Zabrani li se obrezivanje, ono će se obavljati protuzakonito ili će pripadnici_e vjerskih manjina putovati ili preseliti u zemlje gdje je ono dopušteno, upozoravaju iz židovske i muslimanske zajednice.

Njemački zakon iz 2012. godine dopušta samo obučenim praktičarima obavljanje obrezivanja. Prema odluci njemačkog suda, obrezivanje je “trajna i nepopravljiva promjena” dječjeg tijela i uskraćuje pojedincu_ki pravo da “donese vlastitu odluku o vjerskoj pripadnosti”.

Sljedeće godine Vijeće Europe donijelo je rezoluciju kojom se 47 država članica poziva da regulira prakse u vezi ritualnog obrezivanja, da “ukinu neke tradicionalne metode koje ne uzimaju u obzir najbolji interes djeteta i medicinska dostignuća “. Izrael je kazao kako rezolucija potiče “mržnju i rasističke trendove u Europi”.

Prije dvije godine, sudac britanskog obiteljskog suda rekao je da se dječake i djevojčice ne treba obrezivati dok nisu dovoljno stari_e da sami odlučuju. Zdravstvena služba tvrdi da su “rizici povezani s obrezanjem niski ako ga provode kvalificirani i iskusni liječnici”.

Islandski zakon proizlazi iz konteksta brojnih europskih zemalja koje zabranjuju islamsku vjersku odjeću, poput nikaba i burke. Ovog proljeća danski parlament raspravljat će o zakonu kojim se zabranjuje potpuno prekrivanje lica.

Prošle godine Belgija je glasovala za zabranu halal i košer mesa, radi zaštite prava životinja. Uz oštro protivljenje židovske zajednice, Poljska je vlada predložila zakon koji zabranjuje košer klanje.

Islandski zakon o obrezanju ima potporu svih stranaka i široku šire javnosti, izjavila je Gunnarsdóttir.