U fokusu

Jadranka Kosor premijerka i predsjednica HDZ-a

Ivo Sanader dao je ostavku na sve političke funkcije, a kao nasljednicu na čelu Vlade i HDZ-a predložio Jadranku Kosor. Jadranka Kosor dužnost preuzima u situaciji dramatične ekonomske situacije, najvećeg pada BDP-a u zadnjih deset godina, i velike udaljenosti Hrvatske od Europske unije.

Jadranka Kosor premijerka i predsjednica HDZ-a

 

Ivo Sanader dao je ostavku na sve političke funkcije, a kao nasljednicu na čelu Vlade i HDZ-a predložio Jadranku Kosor. Time, na svoj 56. rođendan, ona postaje prva hrvatska premijerka od samostalnosti i prva predsjednica trenutno najjače hrvatske stranke. Jadranka Kosor dužnost preuzima u situaciji dramatične ekonomske situacije, najvećeg pada BDP-a u zadnjih deset godina, i velike udaljenosti Hrvatske od Europske unije. Još jednom se pokazalo da kad je najteže u vatru se guraju žene kako bi spasile što se spasiti još da.

 

Jadranka Kosor rođ. Vlaisavljević (Pakrac, 1. srpnja 1953.), u Lipiku je završila osnovnu školu, u Pakracu gimnaziju, a diplomirala je na Pravnom fakultetu u Zagrebu. Od 1972. godine radila je kao novinarka – dopisnica Večernjeg lista i Radio Zagreba, a u periodu 1991.-1995. kao novinarka Hrvatskoga radija vodila je emisije za prognanike, izbjeglice i stradalnike iz Domovinskog rata te pratila taj sektor za Informativni program Hrvatskoga radija.

Od 1995. do 1997. bila je potpredsjednica HDZ-a, a od 1999. do 2002. predsjednica stranačke Zajednice žena “Katarina Zrinski”. Od 1995. do 2003. bila je zastupnica u Hrvatskom saboru. Na parlamentarnim izborima 2003. godine ponovno je izabrana za zastupnicu u Hrvatskom saboru u I. izbornoj jedinici (Zagreb), ali je svoj mandat stavila u mirovanje jer je imenovana za potpredsjednicu 9. Vlade RH (Vlada premijera Ive Sanadera), zaduženu za socijalna pitanja, te ministricom obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti.

Na predsjedničkim izborima 2005. godine, kao kandidatkinja HDZ-a izgubila je u drugom krugu od Stjepana Mesića. Od 12. siječnja 2008. članica je 10. Vlade u kojoj je obnašala dužnost potpredsjednice Vlade i ministrice za obitelj, branitelje i međugeneracijsku solidarnost.