U fokusu

Kampanja za više žena na lokalnim izborima

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Splitsko-dalmatinske županije pokrenulo je kampanju za više žena na lokalnim izborima te smo tim povodom razgovarale s Ivankom Luetić Boban, predsjednicom Povjerenstva. Od 16 gradova samo je jedna gradonačelnica, nema niti jedne načelnice, u županijskom Poglavarstvu je samo zamjenica župana, a u županijskoj skupštini žene čine svega 7%.

Kampanja za više žena na lokalnim izborima

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Splitsko-dalmatinske županije pokrenulo je kampanju za više žena na lokalnim izborima te smo tim povodom razgovarale s Ivankom Luetić Boban, predsjednicom Povjerenstva.

 

Koliko žena sudjeluje u vlasti u Splitsko-dalmatinskoj županiji?

Naša je županija prostorno najveća, a ima malo manje od 500,000 stanovnika. U županiji je 16 gradova i 39 općina. Nikada nismo imali županicu, samo u ovom sazivu imamo jednu zamjenicu župana. U poglavarstvu od 13 članova/ica zamjenica župana jedina je žena. Od 51 vijećnika/ce u županijskoj skupštini četiri su žene.

Split u ovih 18 godina demokracije nikada nije imao gradonačelnicu, samo jednom dogradonačelnicu. Gradsko vijeće koje ima 25 članova/ica, ima 4 žene. U poglavarstvu od 11 članova/ica dvije su žene.
Županija ima 16 gradova i samo 1 gradonačelnicu (Tonka Ivčević gradonačelnica je Komiže), a tri grada nemaju ni jednu ženu u vijeću, a to su Vrgorac, Vrlika i Supetar.

Što se tiče općina njih imamo 39 i niti jedna nema načelnicu. To je naša tužna slika.

 

Što Povjerenstvo poduzima da se takva situacija promijeni?

Obilazili smo stranke i razgovarali sa čelnicima, no negdje su nam bila zaključana vrata. Nedavno smo pozvali sve čelnike i čelnice stranaka te sve predsjednice i predsjednike općinskih i gradskih povjerenstava za ravnopravnost spolova na razgovor, a odazvala se jedna čelnica stranke i troje (od 16) iz povjerenstava, što pokazuje da je malo istinskog interesa za promijenu stanja.

Istovremene već preko 2 mjeseca vrtimo govorni spot na radio Splitu gdje nabrajamo članke zakona te onaj govorni dio iz spota Ureda za RS. Spot Ureda vrtimo na 4 TV postaje, a neke ga prikazuju i po 10 puta dnevno. Tiskali smo plakate koji prikazuju zadnji kadar tv spota Ureda zaravnopravnost spolova “Uravnotežimo se!” i njima obljepili cijeli Split te smo ih poslali svim općinskim i gradskim povjerenstvima. Nažalost, to se nije svidjelo Uredu jer smo na plakatima naveli i naše Povjerenstvo za ravnopravnost spolova. No i tiskanje i emitiranje sami plaćamo tako da mi smatramo da smo na to imali pravo.

Sada smo napravili našu kampanju i novi plakat te opet obljepili cijeli Split. Inače sličnu kampanju smo provodili i za parlamentarne izbore 2007. godine. Kako je vrlo važna i medijska promocija, kao predsjednica Povjerenstva gostovala sam na nekoliko TV i radio emisija, i imala nekoliko razgovora za novine. Nadamo se da će svi ovi naši napori uroditi plodom i da ćemo nakon lokalnih izbora imati veći udio žena u tijelima odlučivanja u Splitsko-dalmatinskoj županiji.