U fokusu

međunarodno pismo podrške

Kulturnjaci 2016: U obranu sekularnog, demokratskog i slobodnog FFZG-a

Kulturnjaci 2016: U obranu sekularnog, demokratskog i slobodnog FFZG-a

Facebook: Plenum Filozofskog fakulteta u Zagrebu

Na jučerašnjoj konferencije za medije, zajedno s profesorima i profesoricama Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Kulturnjaci 2016 upozorili/e su na alarmantno stanje u toj instituciji i krizu upravljanja koja traje već mjesecima.

Stoga, Kulturnjaci 2016 pokrenuli/e su međunarodnu peticiju podrške profesorima/icama i studentima/cama Filozofskog fakulteta u Zagrebu koji/e se bore za sekularnost i autonomiju fakulteta.

“Izražavamo duboku zabrinutost zbog stalnih pritisaka na Filozofski fakultet u Zagrebu, pritisaka koji ugrožavaju osnovne akademske slobode, slobodu istraživanja i misli, sudjelovanje u demokratskom upravljanju institucijom te osobito sekularnost sveučilišta”, istaknuli/e su u svom pismu. 

“Mi, potpisnici i potpisnice ovoga pisma, izražavamo podršku borbi profesora/ica i studenata/ica Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Solidariziramo se s njihovim pokušajima obrane sekularnosti sveučilišta, kojemu u znanstvenom istraživanju i intelektualnoj znatiželji ne smiju biti nametnuta vjerska ni ideološka ograničenja. Filozofski fakultet u Zagrebu bastion je progresivne misli i demokratskih inovacija. Na njemu je 2009. nastao pokret plenumskoga samoorganiziranja kada su ga studenti i studentice, boreći se protiv komercijalizacije visokog obrazovanja, zauzeli/e i uspostavili/e plenum kao tijelo direktne demokracije koje okuplja studente/ice, profesore/ice i ostale građane/ke. Zbog svoje šire intelektualne, društvene i političke uloge i utjecaja Filozofski fakultet očito je morao biti kažnjen, a njegova progresivna i kritička priroda drastično promijenjena. Osobito poguban način da se to ostvari podrivanje je njegova sekularnoga karaktera kao temelja slobodne i racionalne misli. Naš je zadatak da to spriječimo. Stoga je naše pismo solidarnosti poziv na djelovanje: slobodno, sekularno i demokratsko sveučilište temeljni je preduvjet za slobodno, sekularno i demokratsko društvo”, naglašavaju i pozivaju da se POTPIŠE PISMO. 

Također dodaju kako podršku možete izraziti na filozofski2016@gmail.com.