U fokusu

Ženska budućnost pod prijetnjom

Moje tijelo, moja odluka

Moje tijelo, moja odluka

U petak, 4. travnja, više od 50 međunarodnih ženskih organizacija, članica Europskog ženskog lobija koji predstavlja više od 200 organizacija diljem Europe, u Bruxellesu će zajedno ustati u obranu prava na pobačaj.

Pravo na informiranu odluku o vlastitom životu i zdravlju osnovno je ljudsko pravo i temelj rodne ravnopravnosti. Promjene koje se u zadnje vrijeme događaju u zemljama članicama Europske unije potkopavaju ženska prava:

U Španjolskoj je u prosincu 2013. godine Vijeće ministara odobrilo prijedlog zakona za reformu trenutnog zakona o seksualnom i reproduktivnom zdravlju i pravima (SRHR). Ukoliko se usvoji, pobačaj će u Španjolskoj biti dopušten jedino u slučaju silovanja ili ako trudnoća predstavlja ozbiljan fizički ili psihički zdravstveni rizik za ženu. To bi pokrilo svega osam posto budućih slučajeva pobačaja.

U Litvi, litvanski će parlament krajem proljeća glasovati o prihvaćanju prijedloga zakona o zaštiti života u prenatalnog fazi, kao i drugim pripadajućim zakonodavnim projektima, poznatima kao “zakon o zabrani pobačaja”. Zakon pobačaj smatra kriminalnim aktom koji se može kazniti s do tri godine zatvorske kazne.

Europska građanska inicijativa Jedan od nas zahtijeva od Europske unije da prestane financirati projekte koji uništavaju ljudske embrije i da stane sa svim poticanjima majčinskog zdravlja, na temelju argumenta da to ponekad dovodi do izvršavanja pobačaja. Njihov zahtjev dovodi do trenutnog i znatnog povećanja nesigurnih pobačaja u razvijenom svijetu, što će rezultirati nebrojenim užasnim ozljedama i smrću.

Usto, nikada ne smijemo zaboraviti slučajeve pojedinih žena koje su pretrpjele posljedice zabranjenog pobačaja – Savita Halappanavar (Irska), Alicja Tysiac (Poljska), Daniela (Španjolska), Valentina (Italija), Beatriz (El Salvador) i mnoge druge.

Vrijeme je izbora za Europski parlament. Sedam tjedana prije izbora, Europski ženski lobi potiče donositelje/ice odluka da se sjete da je rodna ravnopravnost jedan od esencijalnih dijelova demokracije, socijalne pravde, ljudskih prava i dostojanstva. Ovdje možete pronaći EWL-ov manifest “Act for her future, commit for gender equality!“. Europske institucije imaju moć i moraju preuzeti odgovornost za stvaranje promjene prema jednakosti za sve, sada i u budućnosti.

{slika}Članak je nastao u okviru projekta Europske mogućnosti za ruralne žene koji provodi CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje u partnerstvu s Udrugom žena Hera, Prostorom rodne i medijske kulture K-zona i Radijom Kaj. Projekt financira Europska Unija u okviru IPA INFO 2012 te sufinancira Ured za udruge Vlade RH. Mišljenja i stavovi izneseni u ovom članku ne izražavaju mišljenje i stavove Europske unije niti Ureda za udruge Vlade RH.