U fokusu

Najmanje 225.000 djece na Haitiju rade kao robovi

Najmanje 225.000 djece u gradovima Haitija zbog siromaštva su prisiljena na ropstvo i služe u kućanstvima, navodi se u izvješću Panameričke zaklade za razvoj. U izvješću Zaklade se također navodi da su neka od te djece, većinom djevojčice, zlostavljana seksualno, psihički i fizički. Djevojčice čine oko dvije trećine djece robova.

Najmanje 225.000 djece na Haitiju rade kao robovi

PADF

Najmanje 225.000 djece u gradovima Haitija zbog siromaštva su prisiljena na ropstvo i služe u kućanstvima, navodi se u izvješću Panameričke zaklade za razvoj.

U izvješću Zaklade se također navodi da su neka od te djece, većinom djevojčice, zlostavljana seksualno, psihički i fizički.

U izvješću se preporučuje haićanskoj vladi i međunarodnim donatorima da usredotoče svoje napore na obrazovanje siromašnih i širenje socijalnih službi kao što su skloništa za djevojčice koje čine oko dvije trećine djece robova.

Ta djeca poznata su pod nazivom “restavek” što na kreolskom, drugom službenom jeziku Haitija, znači “oni koji ostaju”.

Radi se o djeci jako siromašnih roditelja koji u nadi da će im neka druga imućnija obitelj pružiti bolje uvjete za život, prvenstveno obrazovanje, poklanjaju svoju djecu. No, priča nije ni blizu toliko idilična.

Ta djeca mukotrpno rade od jutra do mraka i često su zlostavljana.