U fokusu

ZAHTJEV INICIJATIVE "NE DAMO NAŠE AUTOCESTE"

“Neka Ustavni sud privremeno zabrani monetizaciju”

“Neka Ustavni sud privremeno zabrani monetizaciju”

FB: Ne damo naše autocete!

Inicijativa “Ne damo naše autoceste” predala je zahtjev Ustavnom sudu od kojega traže da do objave rezultata referenduma zabrani Vladi i Ministarstvu prometa poduzimanje daljnjih koraka u postupku monetizacije. Također, Inicijativa je objavila i financijski izvještaj o troškovima i izvorima sredstava za akciju prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma o davanju autocesta u koncesiju, koje su na Markovom trgu novinarima/kama uoči predavanja zahtjeva Ustavnom sudu podijelili predstavnici Inicijative Mijat Stanić i Teodor Celakoski, piše Gong.

“U svijetu vlada demokratska praksa da se kad građani/ke od Vlade zatraže određenu izmjenu zakona u javnom interesu, ne poduzimaju daljnji postupci. No naša Vlada ignorira volju i potpise 530.853 građana i dalje čini trošak te na određeni način stvara pritisak na javnost. Vidimo i da je ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić kroz posljednje istupe u javnosti pokazao vrlo visok stupanj tolerancije pljačke i korupcije rekavši da pljačka nije najveći problema HAC-a. A znamo da je HAC sinonim za pljačku!”, upozorio je Mijat Stanić, jedan od predstavnika Inicijative i predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata.

Prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma protiv koncesije autocesta koštalo je točno 624.610,26 kuna, a sva sredstva osigurali su u rad Inicijative uključeni sindikati (iz članarina) te udruge (iz projekata prethodno odobrenih na javnim natječajima nekoliko donatora), stoji u financijskom izvještaju Inicijative, koji je predstavio Teodor Celakoski iz Prava na grad, istaknuvši pritom: “Iako zakonodavni okvir ne obavezuje organizatore/ice prikupljanja potpisa na transparentno izvještavanje o vlastitim prihodima i rashodima, inicijativa “Ne damo naše autoceste!”­ želi podići demokratske standarde u Hrvatskoj”.